Учени: червеното месо ни прави щастливи

Учени: червеното месо ни прави щастливи

Съществува изобилие от доказателства, които предполагат, че едно голямо, сочно парче пържола ще ви прави по-щастливи! Сега обаче има и научно доказателство, според което консумацията на червено месо намалява наполовина риска от депресия и ни прави по-щастливи. Това сочи проучване, проведено в университета Deakin в щата Виктория на Австралия. То потвърждава, че хората, които избягват червеното месо, са изложени на риск от от клинична депресия, съобщава сайта gizmodo.

Проучването засега е проведено само сред жени. 

"Когато погледнахме към жените, които консумират по-малко от количеството червено месо, което се препоръчва в нашето изследване, открихме, че има два пъти по-голяма вероятност те да имат депресивно или тревожно разстройство”, обяснява проф. Феличе Яка, един от изследователите. "Дори когато вземем предвид диетите при жените, както и социално-икономическия им статус, нивото на физическа активност, пушенето, теглото и възрастта, връзката между ниските нива на прием на червено месо и психичното здраве остава”, казва тя.

"Интересното е, че няма връзка между други форми на протеини като пилешкото, рибата или растителните протеини и психичното здраве.

Достатъчно доказателства показват, че качеството на диетите е от значение за психичното здраве, но това е първото проучване, което показва, че червеното месо има положителен ефект върху емоционалното ни състояние. За съжаление, учените нямат никаква представа защо.

Важно е да се посочи също, че червеното месо може да доведе до физически рискове за здравето. Всъщност, последните изследвания в САЩ показват, че то е причина за един смъртен случай на всеки десет. "Така че решението, което трябва да вземем е да живеем дълго, нещастни и без пържола, или да умрем млади, щастливи хапвайки бургери", смятат от gizmodo.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ