Храните, които ще ни направят по-здрави през зимата
Наука и Здраве
Обновена 14:11ч., 02.11.2014
Настъпването на студения сезон води със себе си ураган от грипове и настинки, както и много други здравословни проблеми.
Резкият спад на температурите е голям шок за организма и за да го неутрализираме, трябва да се храним умно. В тази връзка канадски учени съставиха списък на деветте най-важни хранителни продукта, към които трябва да се обърнем тази зима, ако искаме да сме здрави и да се чувстваме добре.
Тези продукти са следните:
- Нар. Семената на нара са богати на полифеноли – естествени химикали, които се борят с инфекциите и възпаленията. За по-добър вкус смесете със сутрешните си овесени ядки.
- Брюкселско зеле. Отстранете външните листа, подрежете кочаните и задушете със зехтин и морска сол. Или поставете зелчиците в тава върху готварска хартия и запечете, докато покафенеят. По-витаминозна и освежаваща зимна храна не може да съществува!
- Мушмули. Антиоксидантите в тях контролират диабета и пораженията върху клетките. Сервирайте с прошуто и прясна моцарела за повече шик!
- Праз. Отлично средство срещу настинки и добър помощник на любовния фронт – за дългите зимни вечери. Добавете към омлети, салати, ориз, задушете с пилешки късчета и вино или сложете в супата.
- Киви. Едно киви съдържа около 100 мг засилващ имунитета витамин С. Отива чудесно със салата от спанак.
- Червено цвекло. Малцина го обичат, но то помага на организма да понесе по-добре шока от застудяването, снабдява ни с витамини и повишава настроението. Запечете две глави във фурната, обвити във фолио, докато омекнат напълно. Нарежете ги и добавете към зелена салата с натрошено козе сирене. На това лакомство отива струйка орехово олио.
- Гуава. Една порция сурова гуава съдържа над 8500 микрограма от вълшебния антиоксидант ликопен, който спира нашествието на сърдечно-съдовите болести, рискът от които рязко скача с преяждането около празниците. Яжте със синьо сирене и смокини.
- Кисело зеле. Заздравява имунната система, подобрява храносмилането и подпомага усилията за отслабване (стига да не го комбинираме със сланина). Българската кухня е богата с рецепти за кисело зеле. Сокът му се използва в много страни за подобряване на чревната флора, превенция на простудни заболявания и... против махмурлук. Проучване на Американския център за ракови заболявания показа, че киселото зеле е много ефективно дори в предотвратяването и лечението на рака на гърдата.
От сайта MensHealth
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Фотогалерия: Коледа в Уиндзор
Фотогалерия |
Обновена 20:00ч., 22.11.2024
Мишел Барние призова за европейско "събуждане"
Политика |
Обновена 19:40ч., 22.11.2024
Bosch съкращава 5550 работни места заради проблемите в германския автомобилен сектор
Компании |
Обновена 19:25ч., 22.11.2024
Денят в цифри
България |
Обновена 19:10ч., 22.11.2024
Crowne Plaza® Sofia отвори врати след цялостна реновация
Бизнес | Advertorial |
Обновена 15:25ч., 22.11.2024
Китай обяви, че е открил огромни залежи на злато за 82,8 милиарда долара
Икономика |
Обновена 19:25ч., 21.11.2024
Украйна: Изстреляната от Русия далекобойна ракета е с шест бойни глави
Политика |
Обновена 16:15ч., 22.11.2024
Crowne Plaza® Sofia отвори врати след цялостна реновация
Бизнес | Advertorial |
Обновена 15:25ч., 22.11.2024
Времето: Предупреждения от първа, втора и трета степен за силен вятър в цялата страна
България |
Обновена 07:30ч., 22.11.2024
Икономиката се задъхва: Европейските компании започнаха да съкращават работни места
Икономика |
Обновена 13:40ч., 22.11.2024
Статуквото срещу иновацията – уроци за „мениджъра на промяната“
Мениджмънт |
Обновена 00:15ч., 22.11.2024
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна
Свят |
Обновена 11:41ч., 21.11.2024
Коментари
Няма въведени кометари.