Храните, които ще ни направят по-здрави през зимата

Храните, които ще ни направят по-здрави през зимата

Настъпването на студения сезон води със себе си ураган от грипове и настинки, както и много други здравословни проблеми.

Резкият спад на температурите е голям шок за организма и за да го неутрализираме, трябва да се храним умно. В тази връзка канадски учени съставиха списък на деветте най-важни хранителни продукта, към които трябва да се обърнем тази зима, ако искаме да сме здрави и да се чувстваме добре.

Тези продукти са следните

  • Нар. Семената на нара са богати на полифеноли – естествени химикали, които се борят с инфекциите и възпаленията. За по-добър вкус смесете със сутрешните си овесени ядки.
  • Брюкселско зеле. Отстранете външните листа, подрежете кочаните и задушете със зехтин и морска сол. Или поставете зелчиците в тава върху готварска хартия и запечете, докато покафенеят. По-витаминозна и освежаваща зимна храна не може да съществува!
  • Мушмули. Антиоксидантите в тях контролират диабета и пораженията върху клетките. Сервирайте с прошуто и прясна моцарела за повече шик!
  • Праз. Отлично средство срещу настинки и добър помощник на любовния фронт – за дългите зимни вечери. Добавете към омлети, салати, ориз, задушете с пилешки късчета и вино или сложете в супата.
  • Киви. Едно киви съдържа около 100 мг засилващ имунитета витамин С. Отива чудесно със салата от спанак.
  • Червено цвекло. Малцина го обичат, но то помага на организма да понесе по-добре шока от застудяването, снабдява ни с витамини и повишава настроението. Запечете две глави във фурната, обвити във фолио, докато омекнат напълно. Нарежете ги и добавете към зелена салата с натрошено козе сирене. На това лакомство отива струйка орехово олио.
  • Гуава. Една порция сурова гуава съдържа над 8500 микрограма от вълшебния антиоксидант ликопен, който спира нашествието на сърдечно-съдовите болести, рискът от които рязко скача с преяждането около празниците. Яжте със синьо сирене и смокини.
  • Кисело зеле. Заздравява имунната система, подобрява храносмилането и подпомага усилията за отслабване (стига да не го комбинираме със сланина). Българската кухня е богата с рецепти за кисело зеле. Сокът му се използва в много страни за подобряване на чревната флора, превенция на простудни заболявания и... против махмурлук. Проучване на Американския център за ракови заболявания показа, че киселото зеле е много ефективно дори в предотвратяването и лечението на рака на гърдата.

От сайта MensHealth

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Глобалните застрахователни загуби от природни бедствия ще достигнат 107 милиарда долара през 2025 г.
На днешната дата, 17 декември. Имен ден празнуват Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa
Опасно орбитално разминаване между Starlink и китайски сателити
Как да говорите с авторитет?
Мерил Стрийп: Не оставяйте пречките да ви смажат. Никога не е късно за завръщане
Ердоган с предупреждение към Украйна и Русия: Не нападайте цивилни кораби!
Скрита климатична промяна може да е подтикнала епичните тихоокеански плавания преди 1000 години
Бизнес активността в еврозоната завършва 2025 г. на по-слабо от очакваното ниво