Храните, които ще ни направят по-здрави през зимата

Храните, които ще ни направят по-здрави през зимата

Настъпването на студения сезон води със себе си ураган от грипове и настинки, както и много други здравословни проблеми.

Резкият спад на температурите е голям шок за организма и за да го неутрализираме, трябва да се храним умно. В тази връзка канадски учени съставиха списък на деветте най-важни хранителни продукта, към които трябва да се обърнем тази зима, ако искаме да сме здрави и да се чувстваме добре.

Тези продукти са следните

  • Нар. Семената на нара са богати на полифеноли – естествени химикали, които се борят с инфекциите и възпаленията. За по-добър вкус смесете със сутрешните си овесени ядки.
  • Брюкселско зеле. Отстранете външните листа, подрежете кочаните и задушете със зехтин и морска сол. Или поставете зелчиците в тава върху готварска хартия и запечете, докато покафенеят. По-витаминозна и освежаваща зимна храна не може да съществува!
  • Мушмули. Антиоксидантите в тях контролират диабета и пораженията върху клетките. Сервирайте с прошуто и прясна моцарела за повече шик!
  • Праз. Отлично средство срещу настинки и добър помощник на любовния фронт – за дългите зимни вечери. Добавете към омлети, салати, ориз, задушете с пилешки късчета и вино или сложете в супата.
  • Киви. Едно киви съдържа около 100 мг засилващ имунитета витамин С. Отива чудесно със салата от спанак.
  • Червено цвекло. Малцина го обичат, но то помага на организма да понесе по-добре шока от застудяването, снабдява ни с витамини и повишава настроението. Запечете две глави във фурната, обвити във фолио, докато омекнат напълно. Нарежете ги и добавете към зелена салата с натрошено козе сирене. На това лакомство отива струйка орехово олио.
  • Гуава. Една порция сурова гуава съдържа над 8500 микрограма от вълшебния антиоксидант ликопен, който спира нашествието на сърдечно-съдовите болести, рискът от които рязко скача с преяждането около празниците. Яжте със синьо сирене и смокини.
  • Кисело зеле. Заздравява имунната система, подобрява храносмилането и подпомага усилията за отслабване (стига да не го комбинираме със сланина). Българската кухня е богата с рецепти за кисело зеле. Сокът му се използва в много страни за подобряване на чревната флора, превенция на простудни заболявания и... против махмурлук. Проучване на Американския център за ракови заболявания показа, че киселото зеле е много ефективно дори в предотвратяването и лечението на рака на гърдата.

От сайта MensHealth

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ