Ядките удължават живота
Хората, които редовно се хранят с ядки, живеят по-дълго, според най-голямото изследване по темата досега. Изводите са публикувани в медицинското списание на Ню Ингланд в САЩ. Американските изследователи, извършили проучването, твърдят, че редовното приемане на ядки - минимум до 4 пъти седмично, намалява рисковете за здравето, причинени от тютюнопушене, обездвижване и наднормено тегло. Ядките имат най-големи ползи за тези, които ги консумират ежедневно.
По-рано Британската фондация за сърдечни заболявания посочи, че са необходими повече изследвания, за да се докаже връзката между храненето с ядки и продължителността на живота, отбелязва Би Би Си.
Огласеното ново американско изследване обхваща близо 120 000 души, наблюдавани в продължение на 30 години. Колкото по-редовно те се хранели с ядки, толкова повече намалявала вероятността да починат по време на изследването. Четири хранения седмично намалявали с 13% вероятността човек да почине в продължение на 30-годишният период, а ежедневното приемане – с цели 20%, посочва проучването.
Най-явните ползи били намаляването на смъртността от сърдечни болести - с 29% и на риска от рак - с 11%. Изследването показало, че ядките понижават въздействието на тютюнопушенето върху раковите клетки, свалят холестерола, оказват благоприятен оздравителен ефект при различни възпаления и предпазват от диабет.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.