Евростат: Всеки десети жител на ЕС не може да си позволи подходяща храна

Евростат: Всеки десети жител на  ЕС не може да си позволи подходяща храна

През 2023 г. 9,5 % от населението на Европейския съюз (ЕС) нe е можело да си позволи т храна, съдържаща месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден, което е с 1,2 процентни пункта (пр.п.) повече в сравнение с 2022 г. (8,3 %). Това показват данните на Евростат.

При хората, изложени на риск от бедност, през 2023 г. делът им на равнището на ЕС е 22,3 %, което показва увеличение с 2,6 процентни пункта в сравнение с 2022 г. (19,7 %).

На национално равнище най-високият дял на хората в риск от бедност, които не могат да си позволят подходяща храна, е регистриран в Словакия (45,7%), следвана от Унгария (44,9%) и България (40,2%).

Същевременно най-ниският дял е регистриран в Ирландия (4,2 %), следвана от Кипър (5,0 %) и Португалия (5,9 %).

В ЕС разликата между общия брой на населението и това, което е изложено на риск от бедност, по отношение на възможността да си позволи подходяща храна, е 12,8 процентни пункта.

На ниво държава най-голямата разлика е отчетена в Унгария - 30,2 процентни пункта, следвана от Словакия (27,9 процентни пункта) и Гърция (27,3 процентни пункта).

За разлика от тях Швеция, Кипър, Люксембург, Португалия и Ирландия отчитат най-малки разлики - всички под 4,0 процентни пункта, показват данните на европейската статистическа агенция..  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Навици за постигане на висока емоционална интелигентност
Учени от Обединеното кралство направиха рядко откритие, свързано с гъбите
Автентичността е най-силният актив на една марка
На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
Eвропейската космическа агенция откри четвъртата си антена за сигнали от далечния космос
Министерството на туризма превръща България в домакин на световен винен туристически форум
Зафиров: До вторник всички министерства са длъжни да докладват готовността си за реакция при бедствия и аварии
Изследователи откриха микроби, които са в капан на арктическите ледове вече 40 000 години