1162 населени места в Украйна са без ток и вода след ударите на Москва

1162 населени места в Украйна са без ток и вода след ударите на Москва

1162 населени места в Украйна са без ток и вода след ударите на Москва

Руската армия нанесе нови ракетни удари по украински градове и села през изминалото денонощие, като цел на атаките са енергийната инфраструктура и обекти на водоснабдяването.    

В Донецка област руснаците са изстреляли две ракети по ТЕЦ „Курахово”, многократно са обстрелвали две топлоелектрически централи, собственост на компанията ДТЕК Енерго. В резултат на нападението един човек е убит, шестима са ранени, предаде Ukrinform

1162 населени места са без електричество и вода след масирани руски атаки през последните дни, съобщи ВВС, цитирайки украински официални лица. Според говорител на Службата за спешна помощ Александър Хорунжий повече от 70 души са убити при ударите с ракети и дронове от 7 октомври. По информация на президента Володимир Зеленски 30% от електроцентралите в Украйна са извън строя след атаките през последните осем дни.

„В периода от 7 до 18 октомври, в резултат на обстрел на енергийни съоръжения, около 4000 населени места в 11 региона са откъснати. Според енергийното министерство  1162 населени места остават без електричество“, уточни говорителят на службите за извънредни ситуации Хоружний на брифинг в Киев.

След като претърпя поредица от болезнени поражения на бойното поле, Русия засили атаките през последните седмици срещу електрическата инфраструктура в градове, далеч от фронтовите линии. Украинските служби за извънредни ситуации побързаха да поправят щетите, но ударите преди зимата породиха опасения за това как ще реагира системата.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента, посочи, че „всички трябва да пестят електричество и да са подготвени за чести спирания на тока, ако атаките продължат. Цялото население трябва да се подготви за тежка зима”.

Междувременно държавната информационна агенция РИА Новости съобщи, че е предотвратен опит за повторно поемане на контрола над Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Съоръжението е било атакувано от лодки, натоварени с украински специални сили, според Владимир Рогов, един от руските лидери в Запорожие. По негова информация около 30 лодки са участвали в опита за десант, но ситуацията е под контрол и няма планове за евакуация на Енерходар – населеното място около ядрената централа.

Руските сили са окупирали най-голямата атомна електроцентрала в Европа от началото на войната. Опитите районът да бъде обявен за демилитаризирана зона от съображения за ядрена безопасност се провалиха. АЕЦ „Запорожие” е в регион, който Русия претендира да „анексира“, припомни Guardian. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ