Забраняват оливниците за зехтин в ресторантите от 1 януари

Забраняват оливниците за зехтин в ресторантите от 1 януари

От 1 януари 2014 г. влиза в сила регулация, която ще забрани в ресторантите и заведенията за хранене предлагането на зехтин в оливници или бутилки, които могат да се доливат, обяви Европейската комисия.

Алтернативата е запечатани бутилки или такива, които не могат да се пълнят. Те ще трябва да имат етикети с ясно обозначение какво е качеството, а когато свършат – няма да се използват отново, а ще се изхвърлят.

Целта е да се подобри хигиената, а хората да знаят какво точно консумират.

Германският в."Зюддойче цайтунг" коментира, че "това е най-шантавото решение след легендарната регулация за кривите краставици". Мярката за вида на плодовете и зеленчуците, които се предлагат в магазините, вече е отменена. Други критици пък допълниха, че Европейската комисия явно си няма друга работа посред кризата, щом е решила да казва на ресторантьорите как да си вършат работата.

От Брюксел обаче заявиха, че мярката е била подкрепена от 15 от общо 27-те държави членки – включително от основните производители на зехтин, каквито са Италия, Гърция, Испания и Португалия. Тези страни са не само най-засегнати от кризата в еврозоната, но и производителите на зехтин страдат най-много от манипулирането на качеството на продуктите им по заведенията.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ