JAZU: Най-важното за един ресторант е...

(клиширани брейнсторм размисли за един ресторант)

Автор:

Георги Торнев

Снимки:

Jazu

JAZU: Най-важното за един ресторант е...

JAZU: Най-важното за един ресторант е...

(клиширани брейнсторм размисли за един ресторант)

JAZU: Най-важното за един ресторант е...
quotes

И така, колеги, нека да говорим за най-важното за един ресторант.“

„Клиентът е най-важен.“ Хм, класическо клише, но вярно. А какво е най-важно за клиента в един ресторант? Класически въпрос – клише. Опит за еднозначен отговор – храната. „Имаме едно от най-добрите менюта в София и т.н. (всички това казват, така се раждат клишетата)“. „Имаме най-доброто суши“, „имаме най-доброто вино“, „най-добрия шеф“ – всички „Балкантурист“ клишета сякаш започват да се прераждат. Друго най-важно? „Отношението и сервизът!“ Хм, имаме го, но и другите твърдят, че го имат. „А музиката?“ Е, тя е от най-най-важните. „Тук сме почти сами – джазът на живо наистина прави разлика, но все пак…“

Значи така – дотук всичко е най-важно? Да добавим и интериора, амбианса, осветлението… и все пак къде сме със сигурност извън клишето? „Не знам някой да прави чаена церемония.“ Това е добре! „Имаме private dinning room!“ Да, наистина – с възможност за taylormade менюта… „Това изглежда доста важно за корпоративните клиенти, нали?“

Това също е и последен по важност. „Извинявайте. Защо се опитваме да степенуваме най-важното? Когато назовем едно нещо, че е по-важно от друго, отнемаме значението на другото, омаловажаваме го. Най-важно, струва ми се, е да не отнемаме от важността на нито едно действие, което зависи от нас и спомага посещението на госта в нашия ресторант да се превърне в изживяване, най-важно за него, а не за вас. Звучи като клише? Само вашата искреност и отдадеността ви ще докажат, че не е, че Jazu е извън клишето*“ – каза Акира сан, новият консултант от Япония, спокойно отпивайки глътка матча…

„Готови ли сте да го докажете? Имате гост в ресторанта. И това е най-важното.“ добре, даже много добре. „Чакайте! А защо паркингът също да не е най-важен?“ Паркингът? Хм, доста прозаично, не звучи никак гурме… „Всъщност ако съкратим времето за паркиране в центъра на София почти до нула, се оказва май… доста важно…“ (Всъщност да не можеш да паркираш, отивайки на ресторант, е доста изстрадано клише.) Топлият паркинг – последен по изброяване, но не. 

*Клише (пр.) – фраза, мнение или действие, които са свръхизползвани и показват липса на оригинално мислене.