Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Американците ще харчат по-малко за храна за Деня на благодарността
Тази година изморените от инфлацията потребители ще похарчат по-малко от заплатата си за класическата вечеря за Деня на благодарността на 28 ноември, главно защото американците купуват по-малко от основното ястие на трапезата - пуйката, предаде Ройтерс.
Според годишното проучване на Американската федерация на земеделските производители, цената на традиционната празнична трапеза, която включва също боровинки, сладки картофи и плънка, е спаднала за втора поредна година.
Готвачите могат да благодарят на птицата. Цените на пуйката спаднаха с 6% поради охлаждането на търсенето, тъй като някои потребители предпочетоха да добавят в менюто си говеждо и свинско месо, съобщиха от Бюрото по земеделие и пазарни анализатори.
Въпреки това цената на ястието ще струва на семействата с около 19% повече, отколкото преди пандемията, заявиха от Фермерското бюро.
Разочарованието от високите цени се разглеждаше като основен фактор за победата на Доналд Тръмп на президентските избори над Камала Харис, но данните на Фермерското бюро сочат, че част от най-тежката инфлация е отшумяла.
„За втора година наблюдаваме скромно подобрение в цената на вечерята за Деня на благодарността, но семействата в Америка, включително земеделските, все още са засегнати от високата инфлация“, заяви президентът на Farm Bureau Зипи Дювал.
По-евтина храна
Средните разходи за вечеря за 10 души възлизат на 58,08 долара, което е по-малко от 61,17 долара през миналата година и рекордните 64,05 долара през 2022 г., сочат данните на Farm Bureau.
Цената на пуйката, която представлява по-голямата част от сметката, се понижи, дори когато доставките спаднаха с 6% през 2024 г., отчасти заради епидемията от птичи грип. Търсенето на пуйка от 13,9 килограма на човек през 2024 г. е с почти един килограм по-малко от 2023 г., по данни на Министерството на земеделието на САЩ.
Подобно на повечето хранителни стоки, цените на пуйката са се повишили заедно с общата инфлация през последните години, което може да е изплашило потребителите през 2024 г., казва Ашли Колс, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на пуйки в Минесота.
„Работим върху това хората да се върнат към покупката на пуешко месо след няколко години на повишени цени в магазина за хранителни стоки“, казва Колс.
Производителят на пуйки от Индиана Грег Ганторп заяви, че клиентите му изглежда имат достатъчно предлагане, за да задоволят потребителското търсене тази година. Той каза, че има много по-малко трескави обаждания от купувачи, които се борят за попълване на запасите.
„Имали сме тези извънредни години, когато просто нямаше достатъчно пуйки за обикаляне и телефоните ни просто звъняха без прекъсване. Това определено не е една от тези години“, каза Гънторп.
„Мисля, че много хора добавят продукти към менюто в допълнение към пуйката, неща като гърди и шунка.“
Проучването на Farm Bureau установи, че цената на други съставки в ястието за Деня на благодарността също е спаднала, включително цената на пресните зеленчуци и пълномасленото мляко, въпреки че цената на преработените съставки, като кифлички и пълнеж на кубчета, се е увеличила.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.