Баумакс си тръгва от България, продаде магазините си

Баумакс си тръгва от България, продаде магазините си

Австрийската верига с хипермаркети за стоки за дома и строителство Баумакс се изтегля окончателно от България. Компанията продаде българския си отдел с осем магазина на местния инвеститор Haedus JSC (Хедус АД), става ясно от нейно официално съобщение, цитирано от „Ройтерс”.

Финансовите параметри на сделката не са оповестени на този етап, предстои тя да бъде одобрена от регулаторните органи.

Купувачът е българско дружество, учредено миналата година с основен акционер „Ей Си Карпет“ ЕООД. То е свързано с компанията „Картекс П“ АД, собственик на брандовете Carpet Max, Max Design и МайСтор, сочи справка в Търговския регистър.

Още преди няколко месеца Баумакс заяви намерение да се изтегли от България, а през лятото продаде бизнеса си в Румъния.

Сделките са част от плановете на компанията за оздравяване на бизнеса й, пострадал сериозно от свиването на потреблението заради глобалната финансова криза. Много от пазарите в Източна Европа, на които тя влезе, са се оказали губещи за нея. Тя работи за въвеждането до 2016 г. на план за преструктуриране с помощта на банки кредиторки, сред които Райфайзен, Ерсте груп и Банк Аустрия.

Загубите на австрийската верига за 2013 г. възлизат на 189 млн. евро. Половината от магазините на Баумакс са в Австрия, а останалите в Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Румъния, България и Турция.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ