Глобалната несигурност свали еврото

Глобалната несигурност свали еврото

Глобалната несигурност свали еврото

Еврото отново се доближи до равнището от 1,35 долара, достигнато за кратко след оповестяването на мерките за стимули от ЕЦБ преди седмица. Този път спадът на единната валута беше по-траен и се дължеше на натиска върху пазара в началото на седмицата, когато инвеститорите преосмислиха събитията отпреди това.

Докладът на Световната банка за глобалния растеж също хвърли сянка върху валутната търговия, като негативните очаквания явно бяха консумирани преди публикуването му. Световната банка понижи прогнозата си от 3,2% на 2,8% растеж през тази година.

Спадът на еврото приключи на равнище от 1,3520 долара. Опитът за възстановяване по-късно през седмицата се оказа невъзможен, защото пазарните участници се сблъскаха с негативните новини за щатската икономика. Търговията на дребно в САЩ се повиши по-слабо от очакванията, а нарастването на индустрията в Европа не стимулира покупките на евро.

Глобалната несигурност също изигра своята роля за превеса на еврото през седмицата, след като ислямските фундаменталисти превзеха половината Ирак в рамките на броени дни. Покачването на петрола също хвърли сянка върху перспективите за икономически растеж и засили покупките на долари, като застраховка срещу негативните ефекти от спад на добива и скок на суровината. Данните от Китай за индустриалното производство и търговията на дребно останаха на заден план, въпреки подобрението им.

Еврото се търгуваше на нивото от 1,3540 долара в края на европейската сесия. Неуспешният опит да слезе под 1,3520 EUR/USD за втори път в рамките на една седмица означава, че в момента еврото има солидна подкрепа. Ако събитията в Ирак през почивните дни ескалират, може да се очаква по-сериозния му спад, стига политическите рискове да се материализират.

Цветослав Цачев, ИП "Елана Трейдинг" АД

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ