Глобални и централни банки стартират програма за борба с кризата

Глобални и централни банки стартират програма за борба с кризата

Централните банки на някои от най-големите икономики в света анонсираха програма за координирани действия, създадена да подкрепи глобалната финансова система. В нея се включват американският Федерален резерв, Европейската централна банка (ЕЦБ), Bank ot England и централните банки на Канада, Япония и Швейцария, съобщи BBC.

Техните действия ще бъдат насочени към това да помогнат на домакинствата и бизнеса в държавите да получат достъп до финансиране по-лесно. Мерките ще бъдат задействани от финансовите институции от 5 декември.

Централните банки ще направят по-евтино закупуването от търговските банки на американски долари. Те ще им подсигурят по-изгодни условия за получаване на фондове, когато имат нужда от тях.

След като новината за съвместното сътрудничество беше разпространена, търговията на стоковите пазари скочи рязко. Германският индекс Dax се покачи с 4% през деня. Френският Cac 40 и британският FTSE 100 скочиха с около 3%.

„Това показва, че централните банки по света продължават да сътрудничат и че ЕЦБ и партньорите й са много добре наясно за стреса при набиране на фондове, на който са подложени европейските банки в момента“, коментира Кристиян Шулц от Berenberg Bank.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ