Гърция слага таван на пенсиите – 2200 евро

Гърция слага таван на пенсиите – 2200 евро

Гърция ще въведе таван на пенсиите от 2200 евро. Това е една от новите мерки, целящи да намалят разходите в страната.

Новата тежка програма има за цел да спести 11,5 млрд. евро в рамките на две години. Планът бе представен на експертите от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд от новия гръцки министър на финансите на Янис Стурнарас.

Очакванията са около 5 млрд. евро да бъдат спестени от области, за които отговаря министерството на труда.

Освен това правителството обмисля съкращение и в сферата на здравеопазването, съобщават местни медии. Ако един пациент е надвишил сумата от 1500 евро годишно за медицински услуги, то той ще трябва да плаща за всяко следващо посещение при лекар по 10 евро. При прием в болница пациентът ще трябва да покрива сам 15% от разходите, предвиждат новите правила.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подчерта по време на визитата си в Атина, че Гърция може да разчита на подкрепата на Европа и ще остане в еврозоната, ако постигне напредък по поисканите мерки от международните.

„Моето послание към гърците е, че не са сами. Ние ги подкрепяме. Но има цена за подобна подкрепа. Ключовата дума е резултати. Искаме резултати. Думите не са достатъчни, нужни са и дела”, заяви председателят на ЕК по време на първото си посещение в Атина за последните три години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ