Доверието в гръцките банки се завръща

Доверието в гръцките банки се завръща

Доверието в гръцките банки се завръща

Ще донесе ли спокойствие новото правителство в Гърция? Поне засега привидно това се случва. След изборите на 17 юни гръцките данъкоплатци са започнали да влагат отново парите си в банките. Само за две седмици около 5 млрд. евро са се върнали в кредитната система на страната, с което напълно се е преобърнала тенденцията отпреди изборите

През първите две седмици на юни от гръцките банки бяха изтеглени между 4 млрд. и 5 млрд. евро. През май бяха изтеглени депозити за 8,5 млрд. евро – най-лошите месечни данни от десетилетия. Основната причина за масовото теглене беше страхът, че Гърция може да напусне еврозоната и да се върне към по-евтината драхма, което щеше да стопи спестяванията на гражданите.

Според банкери около 20 млрд. евро все още се съхраняват извън банките. Според тях обаче поне половината от тази сума ще се върне в банките до края на годината.

Междувременно стана ясно, че „тройката“ кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ) се завръщат днес в Атина за първата си среща с новия гръцки премиер Андонис Самарас. Мисията идва в момент, когато гръцкото правителство се опитва да облекчи условията по втората спасителна програма за страната.

Вероятността кредиторите да отстъпят обаче е минимална. Най-голям отпор засега дава МВФ. „Нямам абсолютно никакво желание да преговарям или да предоговарям”, заяви директорът на фонда Кристин Лагард.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ