Дянков: Ако трябва, ще отворим държавния резерв с гориво

Дянков: Ако трябва, ще отворим държавния резерв с гориво

Има готовност да се отвори държавния резерв с гориво, ако се стигне до криза заради отнемането на лиценза на „Лукойл”. В него има запаси за 160 дни. Това стана ясно от изявление на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков пред журналисти в парламента.

Едва ли ще се наложи да се стигне до такава мярка, защото няколко компании вече са преориентирали доставки на гориво към България, допълни той. За всеки случай Дянков е предупредил икономическия министър Трайчо Трайков да е в готовност за стартиране на процедурата.

От днес, при необходимост ще започнат и допълнителни доставки от други държави, заяви още Дянков, но отказа да отговори на въпрос дали това ще доведе до повишаване на цената на бензина.

 Авиацията и БДЖ също няма да имат проблеми с горивото, увери той. „Въпрос на 2-3 дни е да се преориентират доставките от други страни, така че нито за бензина за колите на гражданите, нито за БДЖ, нито за летищата, има проблем”, обясни той по повод предупреждението на генералния директор на „Лукойл” Валентин Златев от вчера, че спирането на рафинерията може да блокира железопътния и въздушния трафик у нас.

Гориво за самолети могат да доставят една румънска и две гръцки нефтени рафинерии, съобщи Дянков. А БДЖ вече търси алтернативни доставки.

Финансовият министър отново подчерта, че лицензът на „Лукойл” няма да бъде подновен преди да бъдат изпълнени всички законови изисквания. „Имали са 15 месеца. Ако са искали, са щели да ги изпълнят. Смятали са явно, че няма да спазват закона, а сега са разбрали, че държавата и законът са над която и да е фирма”, коментира финансовият министър.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ