Евродепутати: Тютюневите лобита са шокиращи

Евродепутати: Тютюневите лобита са шокиращи

Евродепутати: Тютюневите лобита са шокиращи

Евродепутати изразиха възмущение от „войнствеността” на производителите на цигари след скорошните разкрития на пресата за „маркирането” на европейски парламентаристи, предаде АФП, цитирана от Фокус.

„Бях шокирана от мащаба на лобито на „Филип Морис”, разкритите документи говорят за истинска военна операция”, заяви британският депутат Линда Макейвън от Групата на социалистите в Европейския парламент.

По-рано френският вестник „Паризиен” публикува материал за вътрешен доклад на тютюневата компания, в който е съставен списък на настоящите европейски депутати в зависимост от тяхната позиция в подкрепа или противопоставяне на борбата срещу тютюнопушенето в ЕС.

Според документите лобистите са провеждали задълбочени разговори с 257 евродепутати. Повечето от последните поправки в европейския проектозакон срещу тютюнопушенето „са внесени от депутати, които по принцип не се занимават със здравеопазване, така че може да се предположи, че зад това стоят инструменти за интензивен натиск с аргументи с икономическа тежест”, заяви от своя страна белгийският евродепутат Фредерик Рийс.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ