Експерт от ЕЦБ: Кризата в Еврозоната е по-тежка от тази през 2008 г.

Експерт от ЕЦБ: Кризата в Еврозоната е по-тежка от тази през 2008 г.

Експерт от ЕЦБ: Кризата в Еврозоната е по-тежка от тази през 2008 г.

Дълговата криза в Еврозоната е по-тежка от финансовата криза, предизвикана от колапса на „Леман Брадърс” през 2008 г. Това заяви един от водещите икономисти на Европейската централна банка (ЕЦБ), Петер Прает.

„Кризата в Еврозоната е много по-дълбока и фундаментална в сравнение с времето на "Леман" ”, заяви той по време на финансова конференция в Лисабон. Думите на водещия икономист се отличават от позицията на ръководителя на ЕЦБ Марио Драги, който по-рано през годината заяви, че най-лошото от кризата в Еврозоната вече е отминало, коментира „Ди Пресе”.

Прает дава добра оценка на скорошните усилия на лидерите на страните във валутния съюз за овладяване на кризата. Според него срещата на 29 юни е била важна стъпка за намирането на решение. Прает посочва, че все още има различни мнения за това колко бързо трябва да бъдат реализирани обявените мерки.

На срещата на върха в Брюксел, на 29 юни бе одобрен пакт за незабавен растеж с фонд около 120 млрд. евро. Планът, предложен от Германия, Франция, Италия и Испания, предвижда пакет от мерки, които да увеличат производството и да създадат работни места. Пактът ще пренасочи неизразходваните средства на ЕС към най-нуждаещите се страни и към хазната на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) чрез повишаване на капиталовата й база с 10 млрд. евро.  ЕИБ заяви, че капиталовите инжекции ще дадат възможност за набиране на средства чрез пазарите, за да инвестира 60 млрд. евро в иновации, малки и средни предприятия и инфраструктурни проекти.

Освен това лидерите на ЕС се споразумяха да създадат съвместен банков надзорен орган за Еврозоната, както и да използват фонда за спасяване на Еврозоната за директно подпомагане на нуждаещи се банки без това да се добавя към държавния дълг.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ