"Жените-нежната сила на бизнеса": Последователността - качество, което води напред

Жените-нежната сила на бизнеса: Последователността - качество, което води напред

"Жените-нежната сила на бизнеса": Последователността - качество, което води напред

Както ви обещахме вчера, в няколко поредни дни ще ви представим подробните презентации, мнения и позиции на участниците в провелия се вчера национален форум "Жените - нежната сила на бизнеса". Той бе организиран от сп. "Мениджър" с идеята да бъде отворен обществен дебат по темата за осигуряването на равен старт в професионалната реализация и кариерното израстване на жените. Дискусията бе разгорещена, но и наситена с много полезни факти, неочаквани гледни точки и абсолютен паритет в представителството на двата пола - край масата за дебати от отбора на мъжете седнаха министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев, председателят на КРИБ и главен изпълнителен директор на "Софарма" Огнян Донев, социологът Живко Георгиев, Мениджър на 2011 г. и главен изпълнителен директор на "Дунапак Родина" Станислав Разпопов и Петко Димитров, съдружник и управител на "ПрайсУотърхаус Купърс България".

От страна на дамите в дискусията има ли български модел в утвърждаване на лидерството сред жените в бизнеса и кои са полезните практики в тази посока, които трябва да се популяризират се включиха: Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Сименс България", Саша Безуханова, член на Консултативния съвет на Европейския център за жените в технологиите към ЕК и директор "Публична администрация" в "Хюлет-Пакард" за Централна и Източна Европа, Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие", Яна Игнатова-Яръмова, маркетинг директор на Procter&Gamble, която изрази своята гледна точка с видеопослание от офиса си в САЩ. Старт на дебата даде столичният кмет Йорданка Фандъкова - първият градоначалник жена в историята на София.

Ето нейната гледна точка кое прави жената добър ръководител

„Участието на жените на ръководни позиции във всички области е успешно и се дължи най-вече на опита, много доброто образование и чисто човешки качества. Но като трябва да отлича едно от тях, може би това е характерната за жените подследователност. Повечето от нас вървим стъпка по стъпка, не обичаме революционния подход, който е по-характерен за мъжете. От моя скромен опит бих казала, че за мен тази последователност е важна. Това, че ръководех едно от най-успешните училища в София 8 години, а след това 4 години ресор „Образование и култура“ в Столична община преди да имам самочувствието да се кандидатирам за кмет говори, че съм разчитала на опита, който съм натрупала, на контактите и на партньорствата, които съм изградила и които ми помагат.

За мен е не само чест и удоволствие, но и голяма отговорност да съм на този форум в качеството ми на кмет и то на първата жена кмет на столицата на България. Винаги, когато се намирам в такава компания сред такива дами, които са доказали ог години себе си и не само в България, но и пред чуждестранните си бордове, се чувствам изключително респектирана. Ако дамската аудитория тук се събере, за да си направи една снимка, това само по себе си е доказателството на ролята на българската жена в развитието на бизнеса. Всички те ме респектират! Аз лично смятам, че присъствието на жените на ръководни позиции не само в бизнеса, но и в икономиката и в обществения живот е успешно.

И този успех се дължи на няколко неща – на голям професионализъм, на качествата и на опита, които тези жени притежават, а не на самия факт, че са жени. Като бивш учител бих добавила и че се дължи на едно много добро образование. Винаги съм смятала, че няма пост, който да е предназначен само за мъже или само за жени и затова винаги се опитвам да акцентирам върху качествата, които човек притежава.

Надявам се, че тази тема ще се разшири, ще може жените на ръководни позиции в други сфери да се чувстват добре дошли. Българката има нужда от пример и от стимул. Младите жени трябва да бъдат стимулирани, да вярват, че за жената има място във всяка една сфера стига тя да се чувства мотивирана, образована, да има силите да работи много здраво, за да постига съответния резултат. "

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ