Инвеститорите не подкрепят рекордните цени

Инвеститорите не подкрепят рекордните цени

Добрият старт на борсовата търговия през миналата седмица завърши с разпродажби късно в петък, които почти заличиха ръстовете от предишните няколко сесии.

Щатските индекси отстъпиха от рекордните си стойности, след като инвеститорите започнаха да продават технологичните книжа в петък. Google и Yahoo бяха сред най-продаваните акции.

Европа реагира със закъснение на извличането на печалби, но разпродажбите в началото на новата седмица не бяха съществени.

Вижте още: Валутният пазар обърна посоката си

Зад предпазливото поведение на инвеститорите стояха слабите икономически новини от САЩ и намеците на централните банки за запазване на стимулите за възможно най-дълъг период от време. Китай дори направи завой от твърдата си позиция за ненамеса в банковата система към стимули в инфраструктурата. Данните за щатската икономика бяха малко по-слаби от очакваното и борсите не реагираха с продажби след тях. Те не станаха причина и за покупки на книжа, защото инвеститорите не очакват промяна в монетарната политика в САЩ. През миналата година имаше периоди на ръст, които се дължаха единствено на очакванията за запазване на стимулите. През тази предимство имат позитивните новини и книжата реагират много по-добре на признаците на растеж в икономиката.

През следващите няколко седмици предстои публикуването на отчетите на компаниите в САЩ и Европа. Те ще дадат точна представа за състоянието на глобалната икономика и най-вече на печалбите, които корпорациите правят. Необходими са позитивни изненади и добри прогнози, за да продължи повишаването на борсите. Добрите новини вероятно вече са отчетени в голяма степен, така че евентуалните разочарования ще доведат до по-дълга корекция от спадовете от началото на годината.

Коментар: Цветослав Цачев, ИП „Елана Трейдинг“

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ