Инвеститори полудяха по компания за луксозно ски облекло

Инвеститори полудяха по компания за луксозно ски облекло

Производителят на луксозно облекло за скиори Moncler предизвика истински фурор с навлизането си на фондовата борса в Милано. Той отбеляза скок на акциите му от над 40% в първия ден от първата им публична търговия. Инвеститори от цял свят се надпреварваха да купуват дялове от компанията, чиито зимни мъжки якета се продават в порядъка около 1200 долара.

Moncler е бранд, който стартира през 1952 г. като фирма за якета за скиори във френските Алпи. Брандът привлича интереса на инвеститорите с международния си обхват и апетита към дрехите й от страна на богатите хора. Модната й линия е смятана за подходяща за луксозните скиорски курорти в Европа и света. Акциите на компанията са се продавали за 14.5 долара за акция тази сутрин на борсата в Милано в сравнително слабо активен ден, посочва "Ройтерс". С вписването й в публичната търговия с около 31% от акциите й тя достигна стойност от 3.6 млрд. евро.

Акционерите в нея събраха днес 681 милиона евро – най-голямата сума от първично публично предлагане в миланската борса от 2010 г. насам и най-голямата сума, събрана от листване на италианска компания, откакто Prada навлезе в борсовата търговия на Хонконг. Смята се, че в Moncler са инвестирали италианската група за луксозни стоки Salvatore Ferragamo и LVMH, начело с Бернар Арно. Акции от нея са купили и частни фондове от Катар, Сингапур, Абу Даби и Китай.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ