Индия отваря пазара си за директни чуждестранни инвестиции

Индия отваря пазара си за директни чуждестранни инвестиции

Индия обяви планове да позволи на чужденци да инвестират директно в местни компании, предава CNN. Правителството реши "квалифицирани чуждестранни инвеститори директно да влагат в индийски компании, за да се разшири класа инвеститори", казаха в изявление от Министерството на финансите на Индия.

Досега само институции и индийци, които живеят в чужбина, можеха да инвестират директно във фирмите на една от най-бързо разрастващите се икономики. Този ход ще позволи на хората да купуват 5% от акциите на дружествата. Общо акциите, притежавани от чужденци, обаче не трябва да надвишават 10% от капитала на всяка компания, съобщиха още министерството. Новите правила се очаква да влязат в сила на 15 януари.

Индия е най-населената демокрация в света. През ноември правителството одобри план, който позволява на вериги супермаркети като Wal-Mart и Carrefour да влязат на местния пазар. Главоломният растеж в страната се забави през 2010 г. Той падна до 6,9% през тримесечието, което приключи през септември. Това е най-ниският темп на растеж за повече от две години.

Най-голяма полза от позволението за инвестиции на чужденци може да има за въздухоплавателната индустрия. В момента на чуждестранните институционални инвеститори е разрешено да придобият до 49% в индийски превозвачи, но на чуждестранни авиокомпании са забранява да инвестират пряко или косвено в местни превозвачи.

"Това ще бъде една важна промяна, защото инвестиции от чуждестранни авиокомпании носят със себе си всички видове предимства, най-малкото опит в управлението на авиокомпания", каза Том Балантайн, главен кореспондент на CNN.

Индия получи по-малко от 20 млрд. долара в преки чуждестранни инвестиции през първите шест месеца на 2011 г., докато Китай привлече три пъти повече в същия период от време.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ