Индия отваря пазара си за директни чуждестранни инвестиции

Индия отваря пазара си за директни чуждестранни инвестиции

Индия отваря пазара си за директни чуждестранни инвестиции

Индия обяви планове да позволи на чужденци да инвестират директно в местни компании, предава CNN. Правителството реши "квалифицирани чуждестранни инвеститори директно да влагат в индийски компании, за да се разшири класа инвеститори", казаха в изявление от Министерството на финансите на Индия.

Досега само институции и индийци, които живеят в чужбина, можеха да инвестират директно във фирмите на една от най-бързо разрастващите се икономики. Този ход ще позволи на хората да купуват 5% от акциите на дружествата. Общо акциите, притежавани от чужденци, обаче не трябва да надвишават 10% от капитала на всяка компания, съобщиха още министерството. Новите правила се очаква да влязат в сила на 15 януари.

Индия е най-населената демокрация в света. През ноември правителството одобри план, който позволява на вериги супермаркети като Wal-Mart и Carrefour да влязат на местния пазар. Главоломният растеж в страната се забави през 2010 г. Той падна до 6,9% през тримесечието, което приключи през септември. Това е най-ниският темп на растеж за повече от две години.

Най-голяма полза от позволението за инвестиции на чужденци може да има за въздухоплавателната индустрия. В момента на чуждестранните институционални инвеститори е разрешено да придобият до 49% в индийски превозвачи, но на чуждестранни авиокомпании са забранява да инвестират пряко или косвено в местни превозвачи.

"Това ще бъде една важна промяна, защото инвестиции от чуждестранни авиокомпании носят със себе си всички видове предимства, най-малкото опит в управлението на авиокомпания", каза Том Балантайн, главен кореспондент на CNN.

Индия получи по-малко от 20 млрд. долара в преки чуждестранни инвестиции през първите шест месеца на 2011 г., докато Китай привлече три пъти повече в същия период от време.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ