Калифорния иска обезщетение от "Фолксваген" за екологични вреди

Калифорния иска обезщетение от Фолксваген за екологични вреди

Калифорнийските власти ще глобят автомобилния концерн „Фолксваген”, обвинен за подправяне на данни за дизеловите емисии на автомобилите и за заобикаляне на строгите екологични норми в САЩ. Ще поискат и парична компенсация, чийто размер още не е уточнен, съобщи Агенцията по опазване на околната среда (ЕРА).  

Срещу автомобилния гигант са започнали разследвания в Европа, САЩ и Азия. Европейската комисия нареди на страните членки на ЕС да направят национално разследване на фалшифицираните екотестове на "Фолксваген". Разледвания вече текат в Германия, Франция, Италия и Южна Корея, а от днес и в Индия.

Според официалното съобщение от „Фолксваген” фалшифицирането на данните от екологичните тестове за съдържанието на вредни вещества в изхвърлените автомобилни газове засягат до 11 млн. коли по цял свят.

Най-малко 27 щатски прокурори работят по скандала в САЩ.

Миналата седмица ЕРА обяви, че задължава „Фолксваген” да изтегли 482 000 леки коли Фолксваген и Ауди, продадени в страната между 2009 и 2015 г. Глобата за германската компания в САЩ може да достигне 18 млрд. долара, което надхвърля цялата оперативна печалба на автомобилния гигант за 2014 г.

Разследване на ЕРА откри, че в системите за управление на дизеловите двигатели TDI има специален програмен код, който засича "кога колата е подложена на тест за емисии, и включва контрола за тези емисии на пълна мощност единствено по време на теста”. В същото време ефективността на устройствата за намаляване на емисиите „е силно занижена при нормално шофиране”.  Така по време на проверките не се фиксира, например, нивото на изхвърлен азотен двуокис, който може да предизвика астматични пристъпи и други респираторни заболявания.

Според разследването в САЩ реално изхвърляните вредни вещества в атмосферата са може би около 40 пъти по-високи от показателите, получавани при тестовете.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ