Китай с мащабна програма за намаляване на бедността

Китай с мащабна програма за намаляване на бедността

Китай с мащабна програма за намаляване на бедността

Китайското правителство има сериозни амбиции да изкорени бедността в страната и да намали разликата между богати и бедни. За целта властите са изготвили мащабен план, пише „Файненшъл таймс”.

Нивото на доходи, при което китайските граждани ще трябва да плащат данък, ще бъде увеличено от 2 000 юана (305 долара) месечно до 3 000 юана (455 долара), съобщиха от финансовото министерство на страната.

Вдигането на този праг ще намали броя на данъкоплатците с около 50 млн. души до 350 млн. и приходите за бюджета с около 99 млрд. юана.

Промяната, която вероятно ще влезе в сила през втората половина на годината, е част от поредица от инициативи, които трябва да облекчат най-бедната част от населението и да намалят нарастващата разлика в доходите.

Друга радикална промяна, която се готви е увеличение на средните надници с около 15% годишно и съответно удвояване на средните надници до края на 2015 г.

В най-скоро време правителството ще започне строителството на 35 млн. жилища за хора с ниски доходи.

Има и планове за вдигане на официалния праг на бедност от настоящия доход от 0,50 долара дневно до 0,63 долара дневно. Това ще увеличи над три пъта броя на хората, които официално живеят в бедност до 100 млн. души, като всички те ще имат право на базисни, но увеличаващи се помощи от правителството.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ