Корекция на фондовите борси по света

Корекция на фондовите борси по света

Седмицата премина под знака на разпродажбите на акции в САЩ и Европа. Спадът беше силен и се дължеше на съмненията, че щатските компании са прекалено скъпи към този момент.

Първите резултати отвъд Атлантика разочароваха инвеститорите, особено по-агресивните хедж фондове. Статистиката показа, че акциите, където рисковите инвеститори като хедж фондовете имат по-големи експозиции, падат два пъти по-бързо в момента от останалите.

Биотехнологиите и финансовия сектор се представяха най-слабо, а силни разпродажби имаше и при цикличните потребителски акции. Американците не пазаруват активно и посещенията им в моловете намаляват. Затова корпоративните печалби не отговорят на очакванията, като най-голямото разочарование стана банката JP Morgan. Пазарът наказа акциите й с над 7% разпродажби. Компанията за производство на алуминий Alcoa показа добри резултати, но книжата й завършиха седмицата с леко понижение, когато кредитната агенция Fitch свали рейтинга й с мотивите за ниските цени и прекалено големите запаси от суровината.

И ако до скоро пазарът търсеше печалби във всяка новина, сега ситуацията е точно обратната – дори и слабото разминаване с положителните прогнози води до бързи разпродажби на акции. Щатският пазар отчете покачване за кратко в средата на миналата седмица, когато Федералният резерв публикува стенограмата от последното си заседание. Някои от централните банкери са поддържали мнението, че не трябва да се бърза с повишаването на лихвите. Това е новина, която обичайно подкрепя поскъпването на акциите, но тя остава на заден план при положение, че корпоративните печалби не растат с очакваните бързи темпове.

Коментар: Цветослав Цачев, ИП „Елана Трейдинг“

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ