Мениджърите са оптимисти за икономиката

Мениджърите са оптимисти за икономиката

Мениджърите са оптимисти за икономиката

Две трети от топ мениджърите в България са оптимисти за икономическата ситуация в страната. Това показа проучване на консултантската компания за директен подбор „Стантън Чейс” България сред топ мениджъри на български и международни компании в страната от всички сектори на икономиката.
Мениджърите посочват, че за да са успешни приоритет е поддържането на стабилен паричен поток, както и задържането на служители и привличането на нови таланти. Като ключ към успеха за заемащите ръководните длъжности се очертават лидерство, стратегическо мислене и адаптивност.
„Стантън Чейс” попита мениджърите и кои сектори показват най-голям растеж  през 2014 г. в България. Отговорите не са изненадващи – начело са BPO и Аутсорсинг компаниите, следвани от Технологичния сектор и Телекомуникациите.
Над 80% от мениджърите признават , че трудно намират кандидати за ключовите позиции и търсят помощта на компании за директен подбор. Най-често за привличане на професионалисти за нивата висш (44%) и среден  мениджмънт (51%). Проучването показа, че се наблюдава недостиг на подготвени мениджъри за следните роли: висшия мениджмънт (General Management – 47%), следвани от позиции в продажбите (14%), човешките ресурси (10%) и производството (9%). Това потвърждава и Дарина Пенева, управляващ директор на „Стантън Чейс”: „Опитът ни през последните години показва, че най-често компаниите се обръщат към нас за директен подбор за горепосочениет позиции. Към тях можем да добавим мениджърски роли в областа на финансите и на маркетинга. Има тенденция българските компании да  търсят професионалисти, които да допринасят за прилагане на стратегиата им за експанзия извън страната.“
Проучването е направено сред  203-ма управляващи мениджъри на ниво президент, изпълнителен директор, мениджър за България, управител и т.н. Преобладават участници от сферата на потребителските стоки и услуги (18%), технологии и телекомуникации (16%), индустриален сектор (12%) и фармацевтична индустрия (10%). Почти половината (47%) от участниците в проучването са с над 10 годишен стаж на висши мениджърски позиции.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ