Най-важният мотив в избора на кариера

Най-важният мотив в избора на кариера

Най-важният мотив в избора на кариера

Един от най-честите въпроси, които ми задават, е следният: "Не знам какво искам да правя. Има ли тест или нещо подобно, което може да ми каже коя кариера е правилната за мен?" Отговорът е не.

Няма как просто да направите един тест и сякаш с магия той да реши вместо вас какво да сторите с оставащата част от живота ви. Въпреки това, можете да използвате комбинация от инструменити за лична оценка, които ще ви помогнат в решението и ще ви накарат да сте наясно със себе си.

Поставянето на самооценка е първвата стъпка от процеса на планиране на кариера (независимо дали става дума за човек, който се ориентира след като е завършил средно образование или за друг, решен да направи рязък завой и да смени професионалното си поприще).За да оцените правилно себе си, трябва да съберете на едно място това, което ви отличава като личност, за да направите откровено, информирано решение за кариерата Ви.

Самооценката трябва да се състои от следните четири елемента:

      - Ценности. Те се възпитават в семейството, определят се от средата на приятелите, образованието, колегите. Много са важни! По отношение на избора на кариера от най-голямо значение e човек да осъзнае на какво държи, кое според него е постижение, статус и автономност.

      - Интереси. Кое наистина ви радва, когато се занимавате с него? Кое ви доставя удоволствие. Може дори да е някакъв вид спорт, разходките в парка, времето, прекарано с определени приятели. Всичко това може да се свърже с една професия.

      - Характер. От значение са вашите лични черти, мотивацията ви за успех, нуждите и гледната ви точка.

      - Умения. В кое сте наистина добри и според другите – писането, работата с компютри, преподаването и обясняването пред други хора, организирането?

Вашите ценности са може би най-важното нещо, което трябва да имате предвид, когато избирате професионален път. Ако не ги вземете под внимание, когато планирате кариерата си, няма да обичате истински това, с което се ангажирате и така сами се обричате на неуспех. Човек, който обожава да се чувства свободен в работата и му е по-приятно да се труди без фиксирани часове, понякога и през нощта например, би се измъчил на място, където друг го наставлява какво да прави и то в конкретно време през деня.

Впрочем, има два специални вида ценности, свързани с кариерата. Първите са свързани със самия вид на работата и това какво тя допринася за обществото. Воторите включват външни фактори, като средата и потенциала да се придобива (знания, материални средства, престиж, адмирации сред останалите, бързо първоначално богатство, контакти). Помислете, коя група ви интересува повече.

Даун Розенбърг Маккий в careerplanning.about.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ