Производството на текстил и облекло - вторият най-голям работодател у нас след държавната администрация

Производството на текстил и облекло - вторият най-голям работодател у нас след държавната администрация

Производството на текстил и облекло - вторият най-голям работодател у нас след държавната администрация

Секторът за производство и износ на текстил и облекло е вторият най-голям работодател у нас след държавната администрация, отчитат от Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил. Въпреки регистриран през 2013 г. спад в заетостта с 2%, общияг брой на заетите в бранша е 110 хил. души. Спадът се дължи главно в липсата на работна ръка въпреки силната натовареност в бранша, коментират от браншовата организация, която отчита още и ръст в експорта за втора поредна година. По последни данни на Националния статистически институт за 2013 година, както и по актуални данни от Евростат и информация от членовете на асоциацията,  за 2013 г. износът на сектора достига 1,8 милиарда евро - най-висока стойност на износа и 7% нарастване спрямо 2012 г. Тендецията се запазва и през тази година.

По този начин нивото на експорта на текстил и облекло се доближава до това от най-силните години преди кризата. Положителната тенденция се дължи от една страна на възстановяването на европейските пазари, а от друга - на продължаващото засилено търсене на производствени мощности в Югоизточна Европа вследствие на отлива от Азия и Северна Африка, коментират от браншовата организация.

Ръст се наблюдава и в индекса на оборотите на фирмите, където увеличението спрямо 2012 г. е с близо 10%, като нивото е най-високото в следкризисния период. Тази положителна тенденция се запазва и в първите 3 месеца на 2014 г.

Едновременно с увеличаване на износа се наблюдава и оживление във вътрешното търсене на облекло. Продажбите на дребно са се увеличили с 25% в сравнение с 2010 г. и с 13% спрямо предходната 2012 г. Все още обаче вътрешният пазар съставлява незначителна част от цялостния пазар на българското производство на облекло, от което 90% е за страните от ЕС.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ