Русия оглави БРИКС

Русия оглави БРИКС

Русия оглави БРИКС – групата Бразилия, Индия, Китай, ЮАР и Русия, съобщи РИА Новости. Страната пое председателството от Бразилия.

Москва обяви, че си поставя за цел през мандата си да „трансформира организацията в пълноформатен механизъм за стратегическо и текущо взаимодействие по ключови въпроси на световната икономика и политика”, съобщи ТАСС.

Основната цел е да заработят новата Банка за развитие и пулът за валутните резерви.

Пратеникът на руското външно министерство Вадим Луков коментира, че западни партньори вече са започнали сондажи за влизане в Банката за развитие на БРИКС. Той подчертава, че за пръв път се създават такава институция без участието на Запада. Банката – аналог на Световната банка и МВФ, чието създаване бе решено на срещата на групата в Бразилия миналата година, ще отпуска средства за проекти в развиващите се страни и в страните-учредителки. Централата й ще е в Шанхай.

Едно от първите събития, които подготвя руското председателство, е среща на министрите на природните ресурси и консултации на заместник външните министри на държавите от БРИКС.

В петте страни от организацията на нововъзникващите икономики живеят 42% от населението на света. По данни за 2013 г. те са произвели 40,2% от традиционните видове енергия в света.

Първоначално БРИКС е създадена като икономическа група, но постепенно става и политически клуб, който се стреми към геополитическо влияние.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ