Спри да се оправдаваш и последвай страстта си!

Спри да се оправдаваш и последвай страстта си!

Спри да се оправдаваш и последвай страстта си!

Някога скачали ли сте от висока скала в езеро или язовир? Ако сте го правили, знаете, че най-трудната част е моментът точно преди да се хвърлиш. Когато си изпълнен със страхове. Знаеш, че водата може да е ледено студена. Притесняваш се дали ще се климатизираш. Какво ли може да се случи?

Хората, които мечтаят да станат предприемачи, но все го отлагат, са застинали в този момент. Вглеждат се в езерото и се притесняват. Разкъсвани са от съмнения. Кое да изберат? Свободата или стабилността? Някои от тях се изкачват бавно по корпоративната стълбица, но някак си не са щастливи.

Ако усещате, че се оправдавате пред себе си, спрете и последвайте страстта си на предприемач. Има някои хора, които я имат в себе си. Незнайно дали се предава по рождение или се ражда заради светлите примери на успеха с парите, които виждаме в живота си, тази наклонност е присъща на някои хора.

Какво произлиза от нея? Естествено, има два изхода. Бизнес начинанието да се получи или да се провали. Вторият изход е тъжен, но първият дава на човека радост и удовлетворение от себе си, уникални по рода си.

Преди обаче да започнете да се занимавате с нещо свое, по-добре направете следното:

• Разберете дали вашата идея за бизнес е ваша истинска страст. Предприемачеството не е за всеки. Може да звучи като привлекателна кариера, но реално в него се изисква голяма целеустременост, лична мотивация и сила на духа. Ако не е за вас, всичко е наред. Бъдете честни със себе си. След това ще попаднете в непознати води. Ще се изправяте всеки ден пред нови и невиждани досега предизвикателства. За цялото това усилие да се бориш непрекъснато с невиждани трудности се изисква особена умствена нагласа.

• Опознайте пазара си. Преди да стартирате бизнес, проучете потенциалните си конкуренти. Срещнете се с успели ръководители на бизнес, които ви вдъхновяват. Успехът изисква експертна оценка на продукта и средата, където той ще се реализира. Както и внимателно планиране и изпълнение.

• Изградете си предпазна мрежа. Ако сте сериозни относно стартирането на собствен бизнес, спестявайте ресурсите, от които се нуждаете. Липсата на време и задлъжняването са двете големи пропасти, които предпазват хората от започването на нови фирмени ангажименти. Ограничете ненужното харчене. Планирайте бизнеса. Никога не напускайте работа, без да разполагате със средства да покриете разходите си поне два месеца напред във времето. Предпазливостта трябва да е разположена преди ентусиазма.Разумът - преди емоцията, въпреки че говорим за страстта на предприемача. Защото в бизнеса действа логиката и правилната оценка за реалността.

• Обърнете се към семейството и приятелите си за подкрепа. Най-близките ви хора ще бъдат за вас жизненоважен ресурс, докато се подготвяте да станете предприемач. Те ще ви помогнат да видите силните и слабите си страни, скритите си таланти. Окуражаването от доверени лица и членове на семейството ще ви помогне да се изградите като свободен електрон с амбиции на пазара на труда.

Съветите са изброени в сайта на списание Entrepreneur

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ