Строителството на нов блок на АЕЦ „Козлодуй” - през 2016 г.?

Строителството на нов блок на АЕЦ „Козлодуй” - през 2016 г.?

При спазване на всички етапи, строителството на 7. блок на АЕЦ „Козлодуй” може да започне през 2016 г. Това заяви премиерът Пламен Орешарски след среща с главния изпълнителен директор на „Уестингхаус“ Дани Роде.

„Ще направим всичко възможно параметрите да бъдат благоприятни, така че да можем, при спазване на всички етапи, от 2016 г. да започнем фактическото изграждане. Важно е как ще структурираме и договорим финансово-икономическите и финансовите параметри в следващите месеци”, добави Орешарски.

По думите му проектът за 7. блок на АЕЦ „Козлодуй” няма да ангажира никакви бюджетни средства. Ще бъде кредитиран дългосрочно.

Малко по-рано представители на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Уестингхаус” сключиха споразумение за съгласуване на параметрите по 7. блок на АЕЦ „Козлодуй”. Орешарски обясни, че на срещата БЕХ и „Уестингхаус” са сключили споразумение, което ще даде възможност до 9 месеца да се извърши предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри.

„Надявам се това да не се случи в последния момент, а подготвителната работа ще бъде извършена в по-кратък период”, каза премиерът Пламен Орешарски.

Американската компания „Уестингхаус“ бе посочена от министърa на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев като най-надеждна. „Ние не избираме държава, ние избираме технология. Тази технология е най-безопасна за българските граждани. С безопасността компромис не трябва да се прави", коментира министърът след посещение в САЩ.

„Уестингхаус" е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност. Ако захранването бъде прекъснато, реакторът се охлажда в продължение на 10 дни. Реакторът AP-1000 на американската компания „Уестингхаус" е единственият, който предоставя тази технология.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

"Величие" поиска Николай Марков и Виктория Василева да се оттеглят от ръководството на парламентарната група
"Възраждане" призова за правителство "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат
Пеевски: Прибързана радост, оставаме монолитни, с Доган вървим напред
Бойко Борисов: Няма да участваме повече в преговори, отиваме на избори
Джевдет Чакъров: В групата има напрежение. Да се надяваме, че няма да има разцепление
5 идеи за обзавеждане на малък апартамент
319 мъдри и забавни афоризми
Близо 1 милиард лева добавена стойност е годишният принос за икономиката на Системата на Кока-Кола в България