"Уикипедия" разследва пиар компания за лобистки статии

Уикипедия разследва пиар компания за лобистки статии

"Уикипедия" разследва пиар компания за лобистки статии

„Уикипедия“ е спряла най-малко 10 акаунта, свързани с фирмата за връзки с обществеността Bell Pottinger, чиито твърдения разследва за манипулиране на съдържанието. Основателят на онлайн енциклопедията Джими Уелс заяви, че „Уикипедия“ е наела екип от доброволци, които търсят статии, който са манипулирани.

От компанията Bell Pottinger от своя страна казаха, че са редактирали статии, но "никога не са правили нищо незаконно". "Никога не съм виждал случай като този. По принцип, когато говорим за PR фирми, те имат етични насоки, които да предотвратяват този вид поведение", заяви Уелс. Въпреки че всеки може свободно да редактира енциклопедията, насоките на сайта призовават потребителите ясно да не го правят по теми, в които те имат лични или бизнес интереси.

Bell Pottinger е една от най-голямите лобистки фирми във Великобритания и компания за връзки с обществеността. Тази седмица тя беше подложена на критики, след като Бюрото на разследващата журналистика, съобщи, че фирмата е написала реч, произнесена от президента на Шри Ланка в ООН.

„Няма нищо лошо в това някой да се опитва да коригира неточности в статиите на Wikipedia - в края на краищата, този процес се случва всеки ден и помага на онлайн енциклопедията да бъде по-обективна. Това, което е смущаващо е фактът, че редакциите са извършени от анонимно лице, което не декларира интерес към промяната на други статии“, казва Уелс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ