Румъния ще добива злато в Трансилвания

Румъния ще добива злато в Трансилвания

Румъния ще добива злато в Трансилвания

След две десетилетия спорове заради възможното негативно влияние върху околната среда, Румъния ще разработи мина за добив на злато в Трансилвания. Проектът на име Rosia Montana е бил създаден по време на комунизма, припомня Би Би Си. Канадската компания Gabriel Resources се захваща с него. Тя ще разшири и модернизира мястото.

Мината ще извършва сондажи в планинските върхове, в които ще се включи и засилена употреба на отровния цианид, предупреждават еколози. Освен това се смята, че дейността може да увреди древни римски мини и галерии. Канадската фирма обаче разпространява изявление, в което изразява задоволство от това, че румънското правителство е приело законодателни промени, които проправят път на проекта след продължителния му застой.

Парламентът в страната ще реши дали да приеме закона през следващия месец. От Gabriel Resources твърдят, че ако той бъде въведен, ще очертае рамка за значително ускоряване развитието на най-голямата й златна мина в Европа и други подобни проекти.

На мястото ще бъдат създадени 2300 работи места в етапа на строителството и 900 в оперативната фаза, обещава компанията. Тя контролира Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), която ще изгради мината, но се смята, че държавният дял на Румъния в проекта ще бъде повишен от настоящите 20 на 25%. Освен това процентът от приходите, които държавата ще получава от мината, ще се повиши до 6%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ