„Сирма Груп” създаде компания за медицински технологии

„Сирма Груп” създаде компания за медицински технологии

„Сирма Груп” създаде компания за медицински технологии

„Сирма Груп Холдинг” създаде ново дружество – „Сирма Медикъл Системс” АД, чиято цел е създаване на софтуерни приложения и интегрирани платформи за модерното здравеопазване.

Компанията ще разработва приложения, осигуряващи достъпност до съвременни здравни услуги на гражданите, и свързаното с това подобрение на личния здравен статус на потребителите. Инвестицията на холдинга е в стратегическото направление e-Health и телемедицина. Мажоритарен собственик в „Сирма Медикъл Системс” АД е „Сирма Груп Холдинг” АД, която държи 66% от акционерния капитал, а останалите 34% от акциите са на  дългогодишния служител в компанията - Росен Върбанов, създател и разработчик на приложение за мониторинг, контрол и управлние на диабет, съобщиха от компанията.

Росен Върбанов, е създал мобилно приложение за менажиране на диабетни състояния - Diabetes:M след дългогодишно проучване на най-добрите практики, методи за лечение, консултации с водещи специалисти-диабетолози, анализ на подобни софтуерни решения и препоръки от хилядите потребители на приложението. Това е само първият продукт от портфолиото на новата компания. Амбициите на Сирма Медикъл Системс са на база на създадената платформа да се развиват нови приложения за диагностициране и превенция на други масови социално значими заболявания като инсулт, инфаркт, рак, и т.н.

Независимо от големия брой конкурентни мобилни апликации, към момента Diabetes:M е сред най-сваляните приложения за Андроид OS, с над 160 000 инсталации и около 40 000 активни потребители. За разлика от конкурентните решения, приложението предлага съвкупност от аналитични функции, визуално и таблично предоставяне на обобщена информация, цялостно проследяване на здравословното състояние и всички съпътстващи медицински показатели, от които зависи успешната компенсация на диабета, както и препоръки за лечебен и хранителен режим, които изключително много улесняват диабетно болните в тяхната ежедневна терапия и диета. Приложението активно се използва както от диабетно болни, така и се препоръчва от здравните специалисти на техните пациенти. На следващ етап системата ще може да се свързва и с конкретни измервателни устройства (след лицензиране) и по този начин да придобие пряка медицинска употреба.

С получаване на допълнително финасиране, екипът работещ по проекта, ще получи възможност за развитие на продукта и създадаване на цялостно интегрирано решение за менажиране на диабетни сътояния, а също и за следваща успешна комерсиализация и маркетингови дейности.

Новото решение ще помогне на милиони хронично болни да проследяват здравословното си състояние, както и да прогнозират промени в здравословния си статус. Мониторингът на диабет, осъществяван от интегрираната система, ще покрива почти всички параметри за проследяване, необходими на пациента и лекаря, ще  извършва анализ и визуализация на данните,  предоставяне на обобщена информация, поднесена в разбираем и удобен за ползване за самите диабетно болни вид. Така усъвършенстваната версия ще представлява интерес за всички хора болни от диабет тип I и II, хора в преддиабетно състояние, бъдещи майки с гестационен диабет, родители на деца с диабет или асистенти на възрастни хора с диабет, лекуващите специалисти диабетолози, ендокринолози и диетолози.

В края на 2015 година Сирма успя да набере 11,4 млн. лева нов капитал след успешно  листване на Българската Фондова Борса. Съгласно наскоро обявената инвестиционна програма на холдинга, част от набраните  средства от първичното публично предлагане, са предназначени за инвестиране в нови и/или перспективни проекти, създадени от служители на компанията. Новосъздадената компания и предложеният за последващо развитие проект са одобрени за финасиране от Инвестиционния Комитет на Холдинга. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ