1 евро = 1 долар през 2011 г., ако оцелее

1 евро = 1 долар през 2011 г., ако оцелее

1 евро = 1 долар през 2011 г., ако оцелее

Поредна черна прогноза за бъдещето на еврото и еврозоната. Очаква се еврото да достигне паритет с долара през 2011 г. заради слабото икономическо възстановяване на Европа в сравнение със САЩ, ако дотогава не се разпадне. Това е прогнозата на Центъра за икономика и бизнес изследвания (CEBR) в Лондон.

Макар да е трудно да се предвиди кога това ще стане, разпадането на еврото е почти неизбежно, смята директорът на центъра Дъглас Мак Уилямс. Дотогава едно е сигурно – еврото ще бъде слабо.

Общата европейска валута вече се обезцени с 30% спрямо долара тази година и вероятно ще заличи последните 20 цента до паритета евро-долар, когато покачването на американските лихви стане ясно и очевидно, а лихвените проценти в еврозоната бъдат запазени на ниско равнище заради слабостта на икономиката, обясни Уилямс.

Изследователите от британския институт смятат, че Федералният резерв на САЩ трябва да започне да вдига лихвите си към края на годината в отговор на укрепването на растежа на американската икономика, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде парализирана от слабостта на европейската икономика.

Световното икономическо възстановяване продължава, темпът на растеж е различен в бързо развиващите се икономики и развитите страни. Икономическото възстановяване е учудващо силно в бързо развиващите се пазари, докато при напредналите икономики съществуват очевидни рискове, казва икономистът от центъра Чарлс Дейвис.

За световното икономическо възстановяване има тревога в две посоки: прегряване на икономиката на бързо развиващите се пазари, което ще изисква затягане на тяхната монетарна политика, и страх от още по-отчетливо забавяне на растежа на най-слабите западни икономики, когато бъдат премахнати мерките за подпомагане, коментира Дейвис.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ