146% ръст на плащанията по ОП „Регионално развитие”

146% ръст на плащанията по ОП „Регионално развитие”

Ръст на плащанията в размер на 146% по Оперативна програма „Регионално развитие“ за последните 6 месеца и спрямо същия период на 2012 г. отчете днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Пред журналисти, тя обобщи свършеното от повереното й ведомство за периода юни-декември 2013 г.

За този период са сключени 54 договора за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност близо 94 млн. лв. и са одобрени 72 проектни предложения. За последните 6 месеца са извършени плащания в размер на 424 млн. лв., поясни министър Терзиева.

Тя потвърди, че загуба на средства по програмата за 2013 г. няма да има, след като през ноември Европейската комисия определи като допустим за финансиране проекта за изграждане на Северна скоростна тангента на София.

До 21 декември се очаква да бъдат одобрени пълните варианти на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, в които са идентифицирани проектите, които ще могат да кандидатстват за финансиране през новия програмен период. Терзиева подчерта, че ще продължи да отстоява позицията броят на градовете, които да бъдат финансирани по програма „Региони в растеж“ да бъде запазен на 67.

През следваща година започва изпълнението на строително-монтажни работи за близо 92 млн. лв. по три язовира, съобщи още тя. Тук се включват 91.5 млн. лв. (46.7 млн. евро) за доизграждането на язовирите „Луда Яна“ и „Пловдивци“ и 350 хил. лв. за рехабилитацията на яз. „Христо Смирненски“. Готов е и идейният проект за рехабилитацията на стената на яз. „Студена“.

Приоритет за следващата година остава изграждането на магистралите и скоростните пътища, но вече ще се обръща специално внимание на пътищата от втори и трети клас.

Продължава изграждането на АМ „Марица“ и АМ „Струма“ – лот 4, Сандански-Кулата, както и на магистралните участъци, които са стартирани това лято: лот 2 Дупница-Благоевград от „Струма” и участъка Шумен-Белокопитово от АМ „Хемус“, посочи министър Терзиева

Към момента се изграждат близо 113 км автомагистрали.

Със средства от ОП „Транспорт“ продължава изграждането на обходните пътища на Враца, Габрово и Монтана, както и на Западната дъга на Софийския околовръстен път. Завършва изграждането на обекта Кърджали-Подкова като пусковият срок е през януари 2014 г. Стартирало е изпълнението на 4 проекта за рехабилитация на 65,2 км третокласни пътища в областите Добрич, Велико Търново, Търговище и Ямбол.

По програмите за Регионално развитие и Трансгранично сътрудничество през последните 6 месеца е направена  рехабилитация на 256 км републиканска инфраструктура, а по „Транзитни пътища V“ - на 351 км пътна мрежа, отчете още Терзиева. През следващата година ще продължи рехабилитацията на около 500 км.

Реално в момента се работи по обекти с обща дължина над 1 100 км, на финансова стойност над 1,5 млрд. лв., заедно със съоръженията, обобщи министърът.

Подготвена е и програма за ремонт на най-натоварените и в най-лошо състояние второкласни и третокласни пътища, които ще се финансират от републиканския бюджет. Тя обхваща 700 км. пътища

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ