Алтерко придоби словенски доставчик на умни решения за дома

Алтерко придоби словенски доставчик на умни решения за дома

Алтерко придоби словенски доставчик на умни решения за дома

Водещата българска компания в областта на IoT индустрията (б.р. Интернет на нещата) Алтерко АД обяви сделка за придобиване на словенския доставчик на Интернет на нещата GOAP. Българската компания вече притежава 60% от капитала на компанията, с което приключва първата фаза от придобиването.

За сделката са сключени споразумения за придобиване на дружествени дялове („SPA“) с всички четирима акционери на GOAP, като общата цена на сделките от първата фаза възлиза на 2 млн. евро. Със сделката Алтерко възнамерява да разшири технологичното си портфолио и по този начин да увеличи предлаганите продукти както за крайни клиенти, така и за професионалните потребители.

Останалите 40% от капитала на GOAP принадлежат на трима собственици – физически лица и са предмет на сключен с тях договор за опции, съгласно който Алтерко има безусловна опция да закупи (call опция), а продавачите – условна опция да продадат (put опция) два пакета дружествени дялове – един от 16% и един от 24%. Упражняването на всяка от опциите на продавачите е под условие на постигането в периода 2023-2025 г. на определени минимални критерии за KPI, EBITDA и приходи. Общата цена на дяловете при упражняване на опциите зависи от степента на реализиране на условията за това и може да варира в диапазона от 699 999,70 евро (1 369 080,41 лева) до 3 449 998,60 евро (6 747 610,76 лева), поясняват от българската компания

Основана през 1990 г. и базирана в Солкан, западна Словения, GOAP специализира в решения за модулни системи за домашна автоматизация. Словенската компания е широко известна със своето подразделение Qubino, което се фокусира върху производството на умни домашни устройства по протокола за безжична комуникация Z-Wave.

„Щастлив съм да съобщя, че първият етап от придобиването на GOAP вече е факт. Това ще ни позволи не само да разширим, но и да диверсифицираме нашето продуктово портфолио, защото ще внесе свеж подход в работата ни и ще допринесе за разработването на решения за автоматизация от световна класа“, каза Димитър Димитров, съизпълнителен директор на Алтерко.

„Първият етап от придобиването на GOAP е ценна стратегическа стъпка, която ще ни позволи да спечелим присъствие в обещаващи пазарни ниши. Уверени сме, че с това придобиване и последвалото тясно сътрудничество между екипите на Алтерко и GOAP ще окажем значително влияние върху пазара на Z-Wave устройства за умни домове. През следващите години очакваме това значително да повлияе върху цялостния растеж на групата“, коментира и Волфганг Кирш, съизпълнителен директор на Алтерко.

От началото на 2023 г. акциите на Алтерко АД вече се търгуват на Premium сегмента на Основен пазар BSE на БФБ - пазарният сегмент за най-ликвидните компании, търгувани на Българската фондова борса. Към дружествата от този сегмент се прилагат по-високи изисквания, включително задължението за разкриване на информация на английски език.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги