BASF отчете по-високи продажби и печалби

BASF отчете по-високи продажби и печалби

Глобалната компания от химическата индустрия BASF отчете продажби, по-високи с 13,9% през второто тримесечие на тази година, спрямо година по-рано. Те са нараснали до 18,5 млрд. евро. Печалбата преди лихви и данъци се е увеличила с 1,4% до 2,2 млрд. евро независимо от спирането на нефтодобива в Либия. През второто тримесечие на 2010, дейностите в Либия заемаха дял от 280 млн. евро в печалбата.

През първото полугодие на 2011 г. продажбите в размер на 37,8 млрд. евро са отбелязали ръст от 19,4% спрямо същия период на предходната година.

"Икономическата среда през първото полугодие на 2011 г. беше благоприятна за нашия бизнес. Цифрите показват, че успяхме да се възползваме от този импулс,” заяви Д-р Курт Бок, председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF SE, при представянето на резултатите на BASF в Лудвигсхафен, Германия.

В сравнение с изключителния ръст през първото тримесечие, през второто темповете на растеж са се нормализирали, отчитат от компанията. Освен това за пръв път след първото тримесечие на 2010 г. слабият долар е довел до отрицателни ефекти от промените във валутните курсове (минус 6%).

Придобиването на Cognis е имало положителен принос към продажбите, отбелязват от BASF. В химическия бизнес обемът на продажбите е нараснал с 5%. Спирането на нефтодобива в Либия е довело до свиване на дела на сектор „Нефт и газ” в печалбата спрямо същото тримесечие на предходната година, показват още данните.

През второто полугодие на годината се забелязва ръст на продажбите и печалбите в почти всички сегменти на компанията. Същото важи и за различните региони на света, където BASF оперира.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ