Бизнес перспективи: Еко инвеститорите виждат нарастващи възможности във водните технологии

Бизнес перспективи: Еко инвеститорите виждат нарастващи възможности във водните технологии

Ако предизвикателствата вървят ръка за ръка с възможностите, водата трябва да бъде основен фокус за инвеститорите.

Една четвърт от световното население живее в страни, изправени пред екстремен дефицит на вода - тоест използват 80 процента от капацитета си годишно. Изменението на климата ще постави доставките под още по-голямо напрежение.

Правителствата, които се опитват да осигурят „чиста вода и канализация“ – шестата от целите на ООН за устойчиво развитие, се сблъскват с огромен недостиг на финансиране. Прогнозите за инвестициите, необходими в световен мащаб за инфраструктура, свързана с водата, варират от $6,7 трилиона до 2030 г. до $22,6 трилиона до 2050 г.

По принцип всичко това трябва да създаде възможности за иновативни предприятия и техните поддръжници. На практика обаче е трудно да се привлече финансиране към бавно развиващ се и силно регулиран сектор, базиран около ресурс, за който, според мнозина, големите компании и агробизнесите плащат твърде ниска цена, пише Сара Мъри за „Файненшъл таймс“.

„За съжаление това е само малка част от финансирането в сферата на климата и често може да остава на заден план за фондове за чисти технологии“, коментира Ари Райевц, който е работил почти две десетилетия като рисков капиталист и висш изпълнителен директор в секторите за рециклиране на вода и отпадъчни води.

Редица бариери възпрепятстват потока на частно финансиране във водните технологии. Освен нереалистичното ценообразуване по отношение на водата, има малко възможности за широкомащабни инвестиции - секторът на водните технологии има само един стартъп еднорог (компания, оценена на 1 млрд. долара) – базираната в Бостън Gradiant. В същото време 20-те най-големи еднорога в сферата на климатичните технологии  бяха оценени на повече от $140 милиарда в началото на 2024 г., според Statista.

„Това е като проблема с кокошката и яйцето“, казва Намрата Котапали, директор и част от екипа по климатични и индустриални технологии в европейския фонд за рисков капитал Speedinvest. „Инвеститорите трябва да видят повече стартиращи фирми, които могат да растат и мащабират.“ И, разбира се, без финансиране това няма как да стане.

Райевц посочва други пречки: дълги срокове от проектирането до доставката и изграждането и подход, който има тенденция да бъде реактивен - коригиране и поддръжка на повредени системи.

„Непрекъснато гоним опашката си“, казва Райевц, който през 2019 г. основа Transcend – компания, създаваща софтуер за подпомагане на планирането и проектирането на инфраструктура за вода и други сектори.

Въпреки това, увеличената честота и сериозност на сушите, както и нарастващото осъзнаване на връзките между водата и изменението на климата, сега поставят водата на фокус сред  предприемачите и инвеститорите. Именно поради тази причина базираната в Ню Йорк FoodShot Global – мрежа от банки, компании и инвеститори, подкрепящи стартиращи фирми, които разработват технологии за устойчиви хранителни системи, направи опазването на водата свой годишен приоритет миналата година.

Други разработки също придадоха нова значимост на инвестициите във вода през 2023 г. През май технологичната група Xylem завърши придобиването за 7,5 млрд. долара на базираната в Питсбърг компания за пречистване на вода Evoqua. Същия месец се появи самотният еднорог при водните технологии, когато Gradiant, която разработи нови начини за третиране на промишлени отпадъчни води, достигна оценка от 1 милиард долара.

„Компаниите съзряват“, казва Даня Хаким, вицепрезидент на портфолиото в Elemental Excelerator, базиран в Хавай инвеститор с нестопанска цел в климатичните технологии. „Появяват нови фондове, които са фокусирани върху водни решения.“

Връзката вода-климат също привлича държавно финансиране. В САЩ, например, част от фонда за намаляване на парниковите газове на администрацията на Байдън на стойност 27 милиарда долара е на разположение за инфраструктурни проекти и технологии за чиста вода. „Едно от изискванията за използване на тези долари е те да мобилизират частен капитал“, обяснява Хаким.

Много от стартиращите предприятия, които успешно набират финансиране, се занимават с въздействието на селскостопанското и промишленото замърсяване върху водоснабдяването. „Много хора използват нашия софтуер за проектиране на съоръжения за рециклиране на вода“, обяснява Райевц.

А стартиращите фирми често възприемат подхода на кръговата икономика, като превръщат замърсителите, които премахват от водата, в нови суровини. „Това затваря цикъла на използването на вода“, казва Котапали.

Технологията на Gross-Wen използва водорасли, които премахват замърсителите от водата и могат да бъдат рециклирани в тор.

Райевц също посочва технологията, базирана на водорасли, която Айова Gross-Wen Technologies е разработила за пречистване на отпадъчни води и възстановяване на хранителни вещества от тях, които могат да се използват в торове.

Портфолиото на Elemental включва компании, които използват подобен подход. Базираната в Масачузетс компания Cambrian Innovation например разработи „реактор EcoVolt“, който използва микроби за производство на чиста вода и биогаз от отпадъчни води. Matter от Бристол в Обединеното кралство има технология, която филтрира микропластмасата от отпадъчните води за рециклиране.

Инвестициите в стартиращи предприятия за вода остават малки: приблизително 470 милиона долара през 2021 г., според GWI WaterData, в сравнение с почти 27 милиарда долара за климатични технологии през първата половина на 2022 г.

Хаким обаче вярва, че това ще се промени. Тя сравнява това с ранните дни на инвестиции в слънчева енергия. „Беше трудно да се инвестира – хората трябваше да открият най-доброто място на пазара и правилния начин да подкрепят тези решения“, казва тя. „Но го направиха и мисля, че ще го направят и при водата“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ