Цените на зехтина са напът да паднат наполовина спрямо рекордните нива

Цените на зехтина са напът да паднат наполовина спрямо рекордните нива

Испанската компания Deoleo, най-големият производител на маслиново масло в света, твърди, че  един от най-трудните моменти в историята на отрасъла изглежда е към своя край, тъй като се очаква през следващите месеци цените на „течното злато“ да спаднат почти наполовина от историческия връх, предаде CNBC.

Продължителният период на екстремни климатични условия и суша в Южна Европа се отрази сериозно на реколтата от маслини през последните години, което доведе до главоломно покачване на цените, което шокира както ветераните в бранша, така и потребителите.

Недостигът на маслиново масло - суперхрана, основна част от средиземноморската диета - вкара отрасъла в кризисен режим, породи страхове за продоволствена несигурност и дори доведе до ръст на престъпленията в испанските супермаркети.

Оттогава обаче цените се понижиха, тъй като прогнозите на индустрията сочат значително по-добри реколти през сезон 2024-2025 г., особено в ключови страни производителки като Испания, Гърция и Тунис. „Въпреки че има стъпки към подобрение, не би било съвсем точно да се каже, че кризата е приключила“, казва Мигел Анхел Гусман, главен директор по продажбите в Deoleo.

„Все още преминаваме през фаза на напрежение в цените на маслиновото масло, особено при по-висококачествените масла, като Екстра Върджин“, казва Гусман, като отбелязва, че все още има известна несигурност на пазара преди реколтата от маслини за сезон 2024-2025 г.

„Въпреки това, перспективите за следващите месеци са положителни, тъй като се очаква пазарът да започне да се стабилизира и нормалността постепенно да се възстанови с напредването на новата реколта и увеличаването на предлагането“, каза Гусман.

Постепенно нормализиране

Deoleo, производителят на популярни марки зехтин като Bertolli и Carbonell, определи перфектната буря от предизвикателства като „един от най-трудните моменти в историята на сектора“ през лятото и призова за „дълбока трансформация“ на индустрията.

Цените на зехтина екстра върджин в испанска Андалусия са 6 евро за килограм към 6 ноември, според Expana, фирма за пазарна информация в областта на селското стопанство и храните. Това е спад от около 19% на месечна база и почти 35% от рекордните 9,2 евро през януари.

На Испания се падат над 40% от световното производство на зехтин, което я превръща в световен еталон за цените.

„Очаква се облекчаването на цените при произход да започне през ноември, декември и януари, при условие че метеорологичните условия и реколтата останат стабилни през следващите седмици“, каза Гусман.

„Индикациите са, че ако всичко се развива нормално, особено ако дъждовете продължат да благоприятстват производството, бихме могли да наблюдаваме низходяща тенденция в цените през цялата 2025 г.“, добави той.

Deoleo заяви, че цените на маслиновото масло трябва да паднат до около 5 евро за литър, което е рязък спад спрямо високите стойности от 9-10 евро, които се превърнаха в норма в испанските супермаркети тази година.

„Тази цена би била разумна в контекста на увеличеното производство, което би намалило напрежението на пазара и би улеснило постепенното нормализиране на цените след период, белязан от нестабилност“, каза Гусман.

Заплаха за индустрията

Кайл Холанд, старши пазарен експерт за маслодайни семена и масла в Expana, заяви, че повечето участници в сектора са „много, много негативно настроени“ по отношение на перспективите за цените.

„Данните за производството са ключови. За Испания вероятно ще се очакват 1,3 млн. метрични тона в сравнение с 670 000-680 000 метрични тона през миналия сезон, в зависимост от това с кого говорите, така че не е далеч от удвояване.“

Наред с Испания, Холанд от Expana заяви, че се очакват големи маслинови реколти в Гърция, Тунис и Турция, като отбеляза, че качеството на маслините също изглежда „много добро“.
„Повечето хора са настроени много, много мечи. Те не виждат как цените могат да се повишат при това количество предлагане“, добави той.

Гусман от Deoleo заяви, че две последователни години на суша са разпалили безпокойство в отрасъла, „който е изправен пред необходимостта да се адаптира към все по-несигурно бъдеще поради изменението на климата“.

В отговор на това предизвикателство Guzmán заяви, че в сектора на маслиновото масло се правят значителни инвестиции в нови селскостопански технологии и в разработването на по-устойчиви сортове маслини.

„Това е от решаващо значение, тъй като изменението на климата е определено като екзистенциална заплаха за отрасъла“, добави той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ