Forbes: Гърция трябва да взима пример от България

Forbes: Гърция трябва да взима пример от България

Forbes: Гърция трябва да взима пример от България

В периода януари-май на настоящата година правителството на Гърция е имало приходи от 18,173 млрд. евро, а е похарчило 29,243 млрд. евро. За сравнение, за същия период на 2011 г. правителството е имало приходи от 18,358 млрд. евро и е похарчило 27,747 млрд. евро.

Съпоставки се правят и с приходите и разходите за същия период през 2010 г. и 2009 г. и данните показват, че в периода януари-май на 2012 г. гръцкото правителство е похарчило много повече пари в сравнение с периода от 2011 г., 2010 г. и 2009 г, пише Forbes.

Що се касае до приходите от данъци, то те са малко, въпреки че данъците непрестанно се увеличават. За периода януари-май 2012 г. постъпленията от данъци са по-малко отколкото през същия период на 2009 г. и 2010 г., преди големия "лов" на некоректни данъкоплатци.

В условия на строги икономии централната власт харчи все повече. Икономиката пък се свива. Гърция е в петата година на рецесията и с 6,9% спад на БВП през 2011 г, пише БТА. Но това свиване не идва, както се вижда, от намаляването на разходите на централната власт. Това идва отчасти от икономическата несигурност, но е и ефект от повишаването на данъците в и без това обременения от високи данъци частен сектор.

Резултатът от всичко това е, че 6000 компании вече са изнесли бизнеса си в съседна България, посочва изданието и подчертава какви са предимствата на България в очите на гръцките бизнесмени, а именно плосък данък от 10% върху доходите и 10-процентен корпоративен данък, ДДС от 20%, който е под 23-те процента ДДС в Гърция, както и валута обвързана с еврото.

Изданието препоръчва на Гърция да последва българския пример и да въведе плоския данък сега, защото когато България го е направила, приходите от данъци са се повишили с 5,24% в първата година. Това е много повече отколкото Гърция успя да събере при всички мерки за повишаване на данъците.

Гръцкото правителство трябва да ореже сериозно разходите си, за да ги синхронизира с данъчните постъпления. Това се нарича „икономии с растеж" и е същата стратегия, която беше използвана от Роналд Рейгън и Маргарет Тачър през 80-те години на ХХ век. Тази стратегия може да проработи и днес в Гърция, смятат от Forbes.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ