Навиците за плащане отново се влошават

Навиците за плащане отново се влошават

Работим за устойчиво развитие в несигурни времена, уверява Райна Миткова-Тодорова, управител на „ЕОС Матрикс“ – водеща компания за управление на вземания в България, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър“ на фондация „Еврика“. През 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината“.

Какви са водещите специфики във вашия сектор към момента?

Събирането на вземания е един от секторите, доказал се като основна опора на икономиката, особено в трудни времена. В същото време все още няма цялостен регламент за дейността му на законово ниво. Ние боравим с изключително чувствителна материя – буквално с човешки съдби и с бъдещето на фирми, попаднали във финансови затруднения – и е важно това да стане приоритет на законотворците. С Асоциацията за управление на вземания, която обединява над 80% от колекторските компании в страната, от години апелираме, че е необходима релевантна законова база и това, че в момента текат инициативи за създаването и прилагането ù, е нещо ново за нашия бизнес, което се надяваме да създаде стабилна рамка и за клиентите ни.

За последните 20 години има и много постижения – Асоциацията прие и следва свой етичен кодекс; правила, задължаващи компаниите, които събират задължения, да се отнасят професионално и най-вече, с уважение и като зачитат достойнството на човека срещу тях. Така все повече частни и бизнес клиенти се доверяват на експертизата ни.

Коя е закономерността по отношение на междуфирмената задлъжнялост в България, която наблюдавате?

България следва общите тенденции за Европа, а в момента навиците за плащане се влошават. Това показват и данните от представителното проучване на EOS „Навици на плащане в Европа“ 2022, което тази година се провежда за 13-и пореден път съвместно с института за пазарни проучвания Kantar TNS и обхваща 3200 компании в 16 европейски държави. Българският бизнес се нарежда в групата с влошена дисциплина – 26% от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се плащат със закъснение или изобщо не се погасяват (при средно ниво за Европа от 22%). Интересен резултат е, че бизнесът у нас е единственият в Европа, който се чувства по-малко застрашен от фалит. Това се дължи на нашата адаптивност и дори бих казала привикналост към кризите; дали заради липсата на устойчивост на политическата сцена и съответно на ясни политики в редица ключови сектори, или поради други фактори, но много от българските предприемачи са изградили гъвкавост и увереност, че ще се справят и с поредната криза.

Каква ще бъде 2023-та за EOS и кои са ценностите, с които няма да направите компромис?

Накратко: устойчиво развитие в несигурни времена. Усилията ни, както и тези на Асоциацията за управление на вземания, успяха да наложат нов имидж на цялата индустрия и в EOS България ще продължим да работим за промяна към по-добро и за финансовата стабилност на нашите клиенти и партньори. Никога не бихме направили компромис с качеството на услугите ни, с уважението, разбирането и личното отношение към всеки случай.

Венцислав Савов. Текстът е публикуван в осмото годишно издание на Мениджър "Първите в бизнеса"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ