Отварят отново най-голямата медна мина в Централна Америка

Отварят отново най-голямата медна мина в Централна Америка

Отварят отново най-голямата медна мина в Централна Америка

Панама и канадската минна група First Quantum Minerals са постигнали споразумение, което ще позволи отново да се отвори най-голямата мина за мед в Централна Америка, съобщиха тe в съвместно комюнике, цитирано от Франс прес и БТА. 

Дейностите в мината са спрени от близо три месеца заради спор между панамските власти и канадската група относно данъците и допълнителните възнаграждения, които трябва да изплати First Quantum Minerals. 

"Панамското правителство и Minera Panama, местният филиал на First Quantum Minerals, имат удоволствието да съобщят, че постигнаха споразумение относно окончателния текст на новия договор за концесия, който ще регулира в дългосрочен план дейностите по панамския проект за добив на мед в в карибското крайбрежие на страната", се посочва в общото комюнике.  

Новият договор за срок от 20 години, който може да бъде удължен, предвижда изплащането на "минимум" 375 милиона долара годишно или "около 2 пъти повече" от сумата, предвидена в предишния договор, датиращ от 1997 година, според комюникето.  

Затварянето на мината би означавало загубата на 800 преки работни места и позиции при подизпълнителите. Работниците, чиито работни места бяха заплашени, протестираха нееднократно в панамската столица. 

Тази огромна открита мина, разположена на 240 километра от столичния град Панама, генерира 4 на сто от брутния вътрешен продукт и 75 на сто от приходите от износ на страната. 

В рамките на спора, който противопоставяше двете страни, правителството на панамския президент Лаурентино Кортисо нареди мината да спре работа на 15 декември, а на 3 февруари затвори пристанището й. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ