Пазарът на имоти във Флорида: магнит за инвестиции

Пазарът на имоти във Флорида: магнит за инвестиции

Пазарът на имоти във Флорида: магнит за инвестиции

Пазарът на недвижими имоти във Флорида се превърна в процъфтяващ център, магнит за миграция и гореща точка за доходоносни инвестиции в недвижими имоти. Този динамичен пазар се формира от няколко ключови фактора: присъствието на видни технологични компании, оживена спортна сцена, благоприятни данъчни политики и претенциозна клиентела, търсеща луксозен живот. Текущото състояние на пазара на недвижими имоти във Флорида преживява безпрецедентен скок на интерес, което го прави все по-привлекателна дестинация за физически лица и фирми в секторите на финансите, спорта и изкуството.

Слънчевият американски щат Флорида е най-популярната дестинация за задгранични купувачи, които купуват недвижими имоти в САЩ, като представлява 23% от чуждестранните покупки през 2022 г. Това показват данни на Националната асоциация на брокерите, цитирани в доклада Florida Market Insight Q4 2023 на Knight Frank.

Всички новопристигнали във Флорида трябва да получат шофьорска книжка в рамките на 30 дни след установяване на пребиваване, което прави заявленията за шофьорска книжка ценен индикатор за проследяване накъде се движат новопристигащите.

В Южна Флорида обменът на чуждестранни шофьорски книжки се е увеличил със 78% през годината до момента в сравнение със същия период на 2022 г.

От кандидатите извън щата, пристигнали в Югоизточна Флорида през първата половина на 2023 г., 24% са от Ню Йорк, 10% от Ню Джърси и 8% от Калифорния, показват данни на Асоциацията на брокерите на имоти в Маями.

Захранващи щати като Тексас, Джорджия, Вирджиния, Мериленд и Охайо обаче увеличават своя пазарен дял.

Кешът е цар

Купувачите, плащащи в брой, сега представляват половината от всички продажби на стойност над 1 милион щатски долара в Югоизточна Флорида. Пазарът на апартаменти и градски къщи в Палм Бийч може да се похвали с най-висок дял, възлизащ на общо 84% от продажбите през август 2023 г., спрямо 78% през август 2019 г. според Асоциацията на брокерите на имоти в Маями.

Комбинация от повишаващи се лихви по ипотечните кредити – средната 30-годишна ипотечна лихва в САЩ достигна 8% през октомври 2023 г. – и продължителна миграция, под формата както на купувачи извън щата, така и на чуждестранни купувачи, много от които са богати на активи и доходи, обяснява подема.

Разделен пазар

Пазарът е разделен както по отношение на ценовите групи, така и по отношение на местоположението. По-високите разходи за ипотека убеждават тези с жилища на цена под 1 милион щатски долара да останат или да дадат под наем имота си, което води до по-малък набор от имоти за продажба, но намалява натиска върху наемите в рамките на пазара на еднофамилни жилища.

Над прага от 1 милион щатски долара предлагането е по-малко ограничено, което води до по-високи нива на транзакции. В окръг Маями-Дейд (Miami-Dade) еднофамилни къщи на цена над 1 милион щатски долара представляват 20% от продажбите през август 2023 г. (7% през август 2019 г.) и 21% в Палм Бийч (7% през август 2019 г.).

Последните данни от Miller Samuel показват, че окръг Брауърд, където се намира Форт Лодърдейл, е отбелязал най-големия спад в обявите през годината до септември 2023 г., с общо 9% спад.

Магнит за компании в технологичния и финансовия сектор

При 5,5%, ниската ставка на корпоративния данък във Флорида привлече преместване на големи имена и разширяване на компании в технологичния, финансовия и правния сектор след пандемията, сред които Citadel, Microsoft, Blackstone и Goldman Sachs.

Citadel, хедж фондът на стойност 59 милиарда щатски долара, управляван от Кен Грифин, обяви, че ще премести централата си от Чикаго във Флорида през юни 2022 г., цитирайки по-ниската престъпност и по-ниските данъци в слънчевия щат като ключови двигатели. Джеф Безос също обяви, че се насочва към Маями, за да бъде по-близо до Кейп Канаверал, централата на неговата компания за изследване на Космоса, оставяйки зад гърба си дома си в Сиатъл, където живее от 29 години насам.

Глобален спортен хъб

Маями все повече се очертава като спортна столица на света. Подписването на Лионел Меси с Интер Маями, отчасти оркестрирано от съсобственика Дейвид Бекъм, е черешката на тортата за град, който вече е домакин на състезателна писта от Формула 1, тенис турнира Miami Open, както и ключови франчайзи за баскетбол и хокей.

ФИФА също потвърди, че търси да наеме офиси в Корал Гейбълс в Маями преди Световното първенство през 2026 г., в което домакинството ще се поделя между САЩ, Канада и Мексико. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ