Продажбите на жилища в САЩ през ноември не са се увеличили, въпреки резкия спад на лихвите по ипотеките

Продажбите на жилища в САЩ през ноември не са се увеличили,  въпреки резкия спад на лихвите по ипотеките

Продажбите на жилища в САЩ през ноември не са се увеличили, въпреки резкия спад на лихвите по ипотеките

Продажби на жилища през ноември 2023 г.  са останали непроменени в сравнение с октомври и са с 5,2% по-ниски от ноември миналата година, според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, съобщи CNBC.

Отчитането, което се основава на подписани договори през месеца, е ориентиран към бъдещето индикатор за приключили продажби, както и най-актуалният поглед към това какво мислят потенциалните купувачи на жилища.

Лихвените проценти по ипотечните кредити са ключови, като средният лихвен процент по 30-годишните фиксирани ипотечни кредити скочи над 8% в средата на октомври, преди да падне рязко до 7,5% през първата седмица на ноември, според Mortgage News Daily. Приключи месеца около 7,25%.

Анализаторите очакваха спадът да доведе до лек ръст в предстоящите продажби, но очевидно това не беше достатъчно, като се имат предвид високите цени на жилищата и ограниченото предлагане.

„Въпреки че намаляващите лихвени проценти по ипотечните кредити не накараха повече купувачи на жилища да подадат официални договори през ноември, това предизвика скок в интереса, както се вижда от по-големия брой отваряния на ключалката“, каза Лорънс Юн, главен икономист на NAR.

В регионален план предстоящите продажби са нараснали с 0,8% месечно в североизточната част и с 0,5% в средния запад. Продажбите отбелязаха по-силен ръст от 4,2% на Запад - където цените са най-високи и спадът на лихвите по ипотечните кредити би имал най-голямо въздействие - и паднаха с 2,3% на юг. Предстоящите продажби са по-ниски във всички региони през ноември в сравнение със същия месец на миналата година.

Лихвите по ипотечните кредити сега са стабилно в диапазона от среден 6%, но предлагането на жилища за продажба все още е много ниско. Строителите увеличават производството, но новите домове са с висока цена. Цените на съществуващите жилища продължават да растат.

„С по-нататъшния спад на лихвите по ипотечните кредити през декември – което води до спестявания от около 300 долара на месец от скорошния цикличен пик на лихвите – продажбите на жилища ще се подобрят през 2024 г.“, добави Лорънс Юн.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ