С визия за промяна в усещането за живот в града

С визия за промяна в усещането за живот в града

С визия за промяна в усещането за живот в града

Като част от най-големия глобален бранд в сектора на жилищни имоти, можем да отговорим на всички въпроси и очаквания, свързани със сектора и инвестиции, казва Христо Ангелков, управляващ партньор на Bulgaria Sotheby’s International Realty. Той е доказан и утвърден професионалист в сферата на недвижимите имоти в България с над 20 годишен опит в сектора, голяма част от който е свързан с консултанската компания за луксозни жилищни имоти Ирис Естейтс, която впоследствие се ребрандира като Bulgaria Sotheby’s International Realty. Христо Ангелков има отлични познания в сферата на бизнес развитието, планирането и бюджетирането, маркетинг и проучване, опит с международни компании и инвестиционни фондове, изготвяне на инвестиционни планове, проектов анализ и анализ на пазара, организиране и следене на работни системи и бизнес планове, както и създаване и управление на екипа на компанията. Завършил е две програми в Harvard Business School Executive Education - Real Estate Management Program, Developing Effective Leaders и Owner President Management Program (OPM43)

Г-н  Ангелков, откога Bulgaria Sotheby’s International Realty присъства на  българския пазар на недвижими имоти и кои са основните параметри на дейността ѝ?   

Компанията е част от Ѕоthеbу'ѕ Іntеrnаtіоnаl Rеаltу, която е cъздaдeнa още пpeз 1976 г. под шапката на ayĸциoннa ĸъщa Ѕоthеbу'ѕ. Toвa ca двe oтдeлни, но свързани помежду си дpyжecтвa – ayĸциoннaтa ĸъщa Ѕоthеbу'ѕ, ĸoятo e близo 300-гoдишeн бpaнд и Ѕоthеbу'ѕ Іntеrnаtіоnаl Rеаltу, cпeциaлизиpaнa в пocpeдничecтвoтo и мapĸeтингa нa жилищни нeдвижими имoти в цял cвят.

Към днешна дата Ѕоthеbу'ѕ Іntеrnаtіоnаl Rеаltу имa нaд 1200 oфиca в 81 дъpжaви и се позиционира като фиpмaта с най-голям международен обхват в сферата на жилищни имoти в cвeтa - зa 2021 г.  ĸoмпaниятa е реализира продажби за 204 млpд. дoлapa.

Цялaтa мpeжa oт oфиcи пo cвeтa e мнoгo тяcнo cвъpзaнa и това улеснява взаимодействието между купувачи и продавачи в най-различни локации, търсещи и предлагащи недвижими имоти с цел инвестиция или лично ползване.

Чрез партньорските си офиси ние привличаме инвестиции към България, както и обслужваме наши местни клиенти, които искат да закупят имот във всяка една дестинация по света.

В България компанията присъства от октомври 2021 година, когато ребрандирахме нашата семейна компания Ирис Естейтс, оперираща на българският пазар от 1993 година и се присъединихме към мрежата на  Ѕоthеbу'ѕ Іntеrnаtіоnаl Rеаltу.

София традиционно е една от най-активните локации за ново строителство, но какъв е потенциалът в този сегмент в най-привлекателната, централната част на столицата? 

Едно от интересните наблюдения, което е за отбелязван е, че ново строителство в района на парка "Заимов" и Докторски паметник например почти не се наблюдава. В същото време търсенето в района е изключително високо и имотите се реализират много бързо. Паркът „Заимов“ и Докторската градина са предпочитано място за живеене поради близостта на центъра и множеството зелени зони.

Тези квартали държат най-високите цени за жилища като същевременно инвеститорският интерес е много голям, защото цените в тези райони постоянно растат. В Докторската градина например нови сгради се предлагат между 5500 - 8000 евро на квадратен метър. На границата с Докторски паметник има нов проект който скоро ще бъде завършен като апартаментите са продадени на цени 3500-4000 евро на квадратен метър.

Какви са предимствата на вашия проект за жилищен комплекс „Театрална Парк Резидънс“?  

Луксозен и с централна локация, до парка "Заимов". С визия за промяна в усещането за живот в града, комплексът предлага всички удобства, уют, естетика и архитектура. Апартаментите са с функционално разпределение, южни, светли, с панорамни гледки: парк, планината Витоша, града.

Всеки вход от комплекса разполага с лаундж зона с 10 м височина и градина към нея, предвидена за общо ползване от живущите. Източник: Bulgaria Sotheby’s International Realty.  

Крайният клиент е с високи изисквания и очаквания за модерен интериор и превъзходна гледка, и в близост до прекрасни столични локации, единственият голям жилищен проект в центъра на града. Купувачът има социален статус, търси удобства, които са налице като  ресторант с градина, супермаркет, фитнес, обслужващи дейност, консиерж с високо качествено обслужване, бърз достъп до всяка точка.

Сградата е със семейна насоченост, но и подходяща за бизнесмени, хора, които пътуват, чужденци, мениджъри на senior level, хора заети в ИТ, финансов, медицински, консултантски сектори.

Комплексът е предвиден за целогодишно живеене, както и за краткосрочно настаняване предвид локацията си и обслужващите дейности в него. Това са хора, които обръщат внимание на детайла, и не правят компромис с качество. Този таргет сегмент поддържа висок жизнен стандарт, и търси най-вече по-сигурен и удобен имот.

Така ще изглежда в завършен вид новият комплекс „Театрална Парк Резидънс“. Източник: Bulgaria Sotheby’s International Realty.  

Този единствен по рода си жилищен комплекс в центъра на София включва:

 • 277 апартамента;
 • 500 паркоместа;
 • ресторант, фитнес и спа, лоби бар, супермаркет, консиерж услуги;
 • зелени площи с барбекю зони и детска площадка, свързани директно с парк Заимов;
 • всички апартаменти са с южно изложение и панорама към Витоша още от партерните апартаменти с градини;
 • метро станция на 20 м;
 • всеки вход разполага с лаундж зона с 10 метра височина и голяма зелена тераса на разположение на живущите;
 • професионално управление

Главният вход и рецепция на комплекса. Източник: Bulgaria Sotheby’s International Realty.  

На какви цени ще продавате жилищата от комплекса, изгодни ли са те като инвестиции  за бъдещите купувачи? 

При стартирането на строителството инвеститорът реши да предложи на пазара много изгодни цени за района, които започват от около 2000 евро за квадратен метър. Тоест, възможността за инвестиция е много добра. Строителството в района е ограничено поради липсата на свободни парцели и както вече споменах цените към момента около парк Заимов са 3000-3500 евро за квадратен метър старо строителство. Инвестирайки сега в „Театрална Парк Резидънс“ клиентът има възможност да реализира 20-30 % печалба в рамките на три години или около и над 1000 евро на квадратен метър разлика. Обявените цени ще са актуални до достигане на кота 0, след това се вдигат с 5%, на акт 14 с 10 % и на акт 15 с още 10 %.

Лоби бар пред фитнеса

Скоро предстои да представите нова кампания под надслов “Време е да се огледаш“. С какво ще е по-различна тя? 

Искаме чрез илюстрациите да пресъздадем в реалности мечтите и желанията на клиенти, пробуждайки вълнението и възможността на търсенето или продаването на имот и да насърчим хората да надникнат в това, което може да им предложи Bulgaria Sotheby’s International Realty като техен партньор.

Тази кампания е различна, с лек хумор и илюстрира промените и нуждите на българския пазар за недвижими имоти. Тя ще продължи през цялата година като стартира сега с 4 публикации, които оживяват чрез привлекателни заглавия и илюстрации в стил pulp noir:

Притежавате или търсите имот?

Имате желание за промяна?

Сега ли е точното време за продажба или покупка?

Каква е реалната стойност на определен имот?

Мога ли да се доверя на определен строител?

Една от визиите на кампанията. Източник: Bulgaria Sotheby’s International Realty.

Като част от най големия глобален бранд в сектора на жилищни имоти, можем да отговорим на всички въпроси и очаквания, свързани със сектора и инвестиции в тях. Ние създаваме доверие в клиента (купувач и продавач) чрез дългия ни опит и експертиза на пазара. Предлагаме широко портфолио от услуги, и работим с клиенти с доверени строители и инвеститори- затова обърнахме внимание на сертифицирани имоти.

Всеки имот е детайлно проверен от нашия екип, включително всички правни въпроси, разрешителни и др. така че да е напълно подготвен за реализация.

Предстои да сформирате и Инвестиционен клуб. Какви са целите, които  си поставяте с неговото създаване? 

Целта най-вече е да свързваме отбрани клиенти и хора от бизнес сферата в платформа за информация и комуникация, както и да създаваме members only частни събития и коктейли.

Аспектите в които ще развиваме тази наша нова инициатива са няколко и напълно отговарят на бизнес философията на Sotheby's International Realty да създава стойност отвъд недвижимите имоти:

 • Социални срещи 
 • Недвижими имоти и инвестиции 
 • Арт и изкуство 
 • Частни коктейли и затворени вечери 

Нашият екип развива бизнес в сектора на недвижимите имоти вече 30 години и сме изцяло отдадени на постигането на нашата визия чрез създаване на енергична и ориентирана към резултатите среда, фокусирана върху инвестиране и развитие на дългосрочни отношения с нашите клиенти. Вследствие на нашия опит през годините ние сме запознати изцяло с пазара, новите проекти, качеството на строителство и изпълнение, както и възможности за реализиране на добра печалба. През мрежата на Sotheby’s International Realty имаме информация за световния пазар и тенденции, както и конкретни възможности на различни точки по света.

Събитията покрай дейността на Инвестиционния клуб ще се провеждат в RE Club (Real Estate Club), ресторант, който е посветен на поддържането на най-високите международни стандарти за гостоприемство и кулинарно изживяване, съчетан с художествена галерия, фокусирана върху колекции, подбрани от нашите експертни куратори, разположена в центъра на София на ул. „Московска“ 29. Нашата визия е да предоставим услуги в сектора на недвижимите имоти на високо ниво и да придадем нашата добавена стойност на клиентите си.  

Пазарът на имоти у нас се развива с бързи темпове през последните години. Забелязвате ли нови тенденции при покупките на жилища у нас?  

В момента има леко забавяне на пазара, поради икономическата ситуация на световно ниво, високата инфлация и покачване на лихвите по ипотечните кредити. Някои от активните инвеститори на имотния пазар изчакват да проследят как ще се развие ситуацията. На местния пазар това забавяне се наблюдава главно в имотите ново строителство, които се реализират в околоградските райони, където се наблюдава пренасищане в строителството. В централни градски райони и престижните квартали, такова забавяне няма и имотите се реализират бързо. Налице е и повишаване на търсенето на имоти, готови за нанасяне с довършителни работи и напълно обзаведени.    

Каква е вашата прогноза за развитието на този бизнес в България през 2023 г., има ли опасност от прегряване на пазара и нов балон на цените? 

Въпреки голямото покачване на лихвите по кредити в световен мащаб, в България не се очаква този процес да окаже голямо влияние и да се достигнат нивата на Западна Европа и Щатите. На местно ниво лихвите се повишиха до 3.5-4 %, като от банковия сектор твърдят, че не се очакват корекции в близко бъдеще. В малко по-дългосрочен план очаква се цените на имотите да се задържат на сегашните нива и да растат плавно поради процеса на приемане на еврото през 2024 или 2025 година.  

Тодор Варчев. Снимки: Bulgaria Sotheby’s International Realty

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ