Бъфет все така иска да дари състоянието си след смъртта си. Кой ще получи парите?

Бъфет все така иска да дари състоянието си след смъртта си. Кой ще получи парите?

Бъфет все така иска да дари състоянието си след смъртта си. Кой ще получи парите?

Седмият най-богат човек в света обеща да дари практически цялото си богатство след смъртта си. Уорън Бъфет, един от най-известните инвеститори в Съединените щати, декларира през 2010 г., че ще даде 99% от богатството си "през ​​живота си или след смъртта си" на организации, които се грижат за здравето и благосъстоянието на хората. 

По негова воля, парите ще трябва да бъдат разпределени най-късно 10 години след смъртта му и ще дойдат от ликвидацията на неговите дялове в Berkshire Hathaway - фондът, който той ръководи от 1965 г., предава eleconomista.es. 

Състоянието на Бъфет сега възлиза на 96,9 милиарда долара, според Bloomberg, тъй като той притежава 37% от акциите клас А на Berkshire Hathaway. Всяка от тях струва $417 000 и се считат за най-скъпите акции в света. 

През август Бъфет ще навърши 92 години и към момента не е потвърдил кои организации ще получат наследството. Инвеститорът обаче има много близки отношения от години с Бил Гейтс и бившата му съпруга Мелинда Френч Гейтс, собствениците на Фондация Гейтс, една от най-известните неправителствени организации в света. 

Към днешна дата Бъфет е дарил милиарди на Фондация Гейтс под формата на акции от клас B, което помогна на тази организация да стане вторият по големина донор на Световната здравна организация и един от основателите на асоциацията Gavi, публично-частна група който насърчава глобалната ваксинация. 

Друга неправителствена организация, която би получила част от богатството, е организацията на семейство Бъфет, създадена през 1964 г. и преименувана през 2004 г. на Фондация Сюзън Томпсън Бъфет (The Susan Thompson Buffett Foundation) в чест на починалата съпруга на бизнесмена, която е посветена на подкрепата за правото на жените да абортират. 

Както Фондация Гейтс, така и тази на семейство Бъфет са прекарали години в подготовка за деня, в който магнатът ще разпредели едно от най-големите наследства в историята. Според разследване на The Wall Street Journal и двете фондации са създали специализирани екипи, за да насочат тази огромна сума пари, която трябва да бъде напълно изразходвана за по-малко от десетилетие.

"Нищо няма да отиде за инвестиции, искам парите да бъдат изразходвани за реални нужди в момента", обясни Бъфет през 2010 г. 

Според официални документи, прегледани от американския вестник, Фондацията на Гейтс ще получи около 56 млрд. долара от състоянието на Бъфет и 17,4 млрд. долара ще отидат при четири неправителствени организации (включително Фондация Сюзън Томпсън), докато около 18,7 млрд. все още не е ясно какъв ще е техния адресат. Тези суми могат да бъдат много по-високи, дори двойни, ако Бъфет остане жив за 5 или 10 години, имайки предвид, че неговият инвестиционен фонд е регистрирал средна възвръщаемост от 20% годишно през последните 50 години. 

Разследването на The Wall Street Journal обаче заключава, че обещанието на Бъфет да даде 99% от богатството си за благотворителност е твърде двусмислено, тъй като от 2010 г. той не е уточнявал как ще се осъществи този трансфер. Всъщност самият магнат отговори на вестника, като увери, че има "значителен брой неточности" в изчислението на разпределението на наследството му, но не пожела да уточни какви ще бъдат правилните цифри и отказал да сътрудничи в писането на статията. 

Други скорошни събития също повдигнаха въпроси относно този ангажимент. След развода на семейство Гейтс, Уорън Бъфет подаде оставка като администратор на Фондация Гейтс, въпреки че продължи да си сътрудничи с организацията. 

По-подозрително беше, че в началото на 2022 г. Фондация Гейтс редактира прессъобщение, за да премахне изречение, в което се казва, че Бил Гейтс, Мелинда Френч Гейтс и Уорън Бъфет биха посветили по-голямата част от текущото си богатство на фондацията. След това говорителка на фондацията каза на The Wall Street Journal, че изявлението е коригирано, "за да се изясни грешка, свързана с обещания за бъдещето" и че фондацията не може да говори от името на Бъфет. 

Превод и редакция: Нели Тодорова 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ