България

Политика

|

Общество

|

Работниците на „Булгартабак“ излязоха на протест

Работниците на „Булгартабак“ излязоха на протест

Служители и работници на "Булгартабак" излязоха на протест срещу приватизацията на холдинга. Участниците в митинга, който се провежда пред Агенцията за приватизация в столицата, пледират за спиране на процедурата за приватизация и нов конкурс при гарантирана прозрачност, предаде БНР.

„Не на приватизацията по време на криза без социални ангажименти” – гласи водещият плакат на протеста. Протестиращите разпространиха декларация до премиера Бойко Борисов и до Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Исканията в нея са отхвърляне на решението за продажба на „Булгартабак Холдинг” на кандидата „БТ Инвест”, както и отстраняване на изпълнителния директор на агенцията – Емил Караниколов.

„Досега толкова нагло и толкова откровено не са отстранявани възможните стратегически инвеститори. Процедурата беше направена с такива условия, на които стратегическите инвеститори просто не отговаряха и нямаше да бъдат допуснати. Това е едно основно, което гласеше, че те трябва да имат преработен тютюн в последните години в рамките на 10 или 8 хил. тона и да имат мощности за преработка на 12 хил. тона тютюн. От всички големи компании в световен мащаб – тези, които биха представлявали интерес като купувачи на "Булгартабак", единствено "Бритиш Американ Табако" разполага с такива мощности“, заяви Юлий Манойлов от тютюневия синдикат на КТ "Подкрепа".

В своя защита изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, заяви: „Процедурата беше открита така, че в нея можеше да участват голям брой инвеститори – стратегически и финансови. Бяха подадено документи за допустимост само от трима инвеститори – един стратегически и двама финансови. И тримата бяха допуснати. Знаете, двама се отказаха. Процедурата продължи един. Като се има предвид, че си говорим за инвестиции, за втора вълна на финансовата криза, мисля, че правилно направихме, че продължихме процедурата и отворихме обвързващата оферта“.

Преди два дни Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол определи „БТ Инвест“ ГмбХ, Австрия за участник, спечелил конкурса на един етап за приватизацията на 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на “Булгартабак – Холдинг”.

Компанията предложи цена от 100,1 млн. евро, инвестиции в размер на 7 млн. лв. за срок от 2 години и предложение за изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителен срок от пет години – 5000 тона за всяка от 5-те години.

Собственик на „БТ Инвест“ е руската Външнотърговска банка (ВТБ), която е втората по-големина банка в Русия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ