Аналоговата телевизия отиде в историята

Аналоговата телевизия отиде в историята

Аналоговата телевизия в България отиде в историята. Точно в полунощ преминахме само към цифрово излъчване на ефирния сигнал. Цифровият ефирен сигнал бе пуснат на 1. март.

Покритието на цифровия сигнал обхваща 95% от населението, но остават населени места без покритие, предупреждава "Дарик". Все още не е ясно колко са те. По последни данни безплатни декодери за цифрова телевизия са взели около 75 000 от имащите право на това 210 000 души, които са получавали помощи за миналия отоплителен сезон.

Преходът обаче за много хора не се оказа толкова прост, колкото се очакваше. Граждани алармираха, че освен декодера, в цената му влизат и различни кабели и допълнителни грижи около установяването на техническите сходства между новата и старата техника. Екип на ТВ7 изчисли средната стойност на цялата процедура на около 100 лв.

Няма точна информация колко хора от тази нощ са без телевизия след като в полунощ беше спрян аналоговият сигнал. Това обяви в сутрешния блок на БНТ транспортният министър Данаил Папазов.

"Няма как един милион човека да останат без сигнал. Такъв вариант няма", подчерта транспортният министър.

Той обясни, че е нормално да има затруднения при спирането на аналоговия сигнал, но министерството ще се опита да направи това с най-малко на брой проблеми за хората.

"И аналоговият сигнал не покриваше 100% от населението", посочи Папазов.

Сигналът на аналоговата ефирна телевизия в София спира официално в понеделник от 11:30 ч. на церемония в сградата на телевизионната кула на бул, "Пейо Яворов" 2, съобщават от пресцентъра на Министерството на транспорта информационните технологии и съобщения.

Преходът от аналогова към цифрова телевизия вече е реализиран в Европа и редица други развити държави. Със спирането на ефирния аналогов сигнал от Министерството обещават достъп до повече телевизионни програми, които ще бъдат с по-добро качество.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ