Бой до кръв пред парламента

"Бият до кръв, бият и жени" - това са постове от последните минути в Туитър на преки очевидци на избухналите тази вечер сблъсъци между протестиращи и жандармерия. Напрежението ескалира след като в 40-та вечер на гражданско недоволство срещу правителството на Пламен Орешарски протестиращите решиха да блокират изходите на парламента, където три парламентарни комисии заседаваха и приеха на първо четене актуализацията на бюджета. За първи път в заседанията се включиха и депутати от ГЕРБ, с мотива да се опитат да убедят останалите парламентарни сили да не гласуват вземането на заем от 1 млрд. лв., предложено от правителството.

Заради блокадата на Народното събрание полицията не позволи на журналисти, министри, депутати и представители на работодателски организации, участвали в заседанията, да напуснат сградата.

По-късно силите на реда докараха автобус за евакуирането на депутатите и започнаха да ги извеждат под обстрела на шишета, камъни и яйца, хвърляни от демонстрантите. По информация на БНТ жандармерията е започнала да проправя със сила път сред протестиращите и тогава се е стигнало до сериозни физически сблъсъци.

Около Паметника на Незнайния войн, накъдето се е насочил автобуса с депутати има около 10 редици жандармеристи с щитове и маски по сведения на очевидци. Жандармерията продължава да разпръсква със сила демонстрантите, за да осигури трасе на автобуса. Ситуацията силно напомня събитията от 10 януари, 1997 година, когато при подобна обсада на парламента и опит за извеждане на депутатите с автобус от сградата, жандармерията мина в настъпление и окървави площада пред Народното събрание. Така се стигна до връщане на връчения мандат на БСП за съставяне на правителство след падането на кабинета на Жан Виденов.

Лидерът на ГЕРБ призова президентът незабавно да свика Съвета по национална сигурност.

Създадената преди няколко дни Антиправителствена информационна служба NOРешарски разпространи видео от сблъсъците със заглавие "Полицията прилага груба сила срещу протестиращите"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ