Българите - с най-висока смъртност в ЕС

Българите - с най-висока смъртност в ЕС

България остава една от държавите с най-висока смъртност в Европейския съюз. В допълнение към това децата у нас редовно страдат от наднормено тегло и затлъстяване. 

Това показва годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите и за изпълнението на Националната здравна стратегия, който ще бъде обсъден днес от правителството, предаде БНР. 

Средната продължителност на живота у нас продължава да се повишава, но въпреки това остава по-ниска от средната за ЕС. Запазва се дълготрайната тенденция за намаляване на раждаемостта. Ниската раждаемост и високата смъртност са основните фактори зад отрицателния естествен прираст у нас през последните 10 години. Броят на абортите е два пъти по-висок от средния за ЕС. Преждевременната смъртност продължава да е висока. 

Независимо от предприетите мерки, проведените кампании и приетите нормативни документи, основните здравни проблеми при децата остават затлъстяването, очните аномалии и болестите на нервната система. Детската смъртност у нас е два пъти по-висока отколкото в ЕС. 

Влошава се и възрастовата структура на медицинските специалисти, показва докладът.

Сред най-честите нарушения в здравната мрежа са слабости в организацията и управлението на лечебния процес, неизпълнение на утвърдените медицински стандарти и неспазване правата на пациентите.Миналата година всеки трети българин е ползвал системата за спешна медицинска помощ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ