България влиза във фискален пакт на 23 европейски страни

България влиза във фискален пакт на 23 европейски страни

Нов фискален пакт, който ще наложи по-строга финансова дисциплина е едното важно решение, постигнато като договореност през първия ден от Срещата на върха на лидерите на държавите от ЕС. Преговорите приключиха в 6.00 ч. българско време след 10 часови дебати. Това споразумение на практика поставя началото на нов съюз за бюджетна стабилност, обединяващ 23 от общо 27-те членки на ЕС. Договорените мерки ще бъдат подкрепени от 17-те членки на еврозоната плюс още 6 държави извън нея – България, Дания, Латвия, Литва, Полша и Румъния. На този етап от преговорите две държави са поискали отсрочка за окончателната си позиция – Чехия и Швеция. Унгария и Великобритания категорично са отказали да се присъединят.

 Постигнатите на този етап договорености в рамките на общото споразумение за бюджетния съюз предвиждат сериозно затягане на бюджетната дисциплина, което да предотврати повторна дългова криза. Най-важните сред тя са:

- Сруктурният дефицит на отедлните държави да не надвишава 0.5% от БВП.

- Въвеждане на автоматични санкции за страните, чиито дефицити надвишават 3% от БВП, освен ако квалифицираното мнозинство не ги блокира.

- Засилване на фискалната интерграция между отделните държави

- Вписване на по-строги правила в конституциите на страни-членки

- Ускоряване на създаването на спасителния фонд - Европейски механизъм за стабилност (ESM) като се предвижда той да започне работи най-късно до юли 2012 г.

Лидерите на европейските държави се разбраха средствата във фонда да не надвишават 500 млрд. евро като си запазиха възможността да направят преоценка на адекватността на тази сума.

Също така бе договорено до 10 дни страните-членки да разгледат и потвърдят превеждане на 200 млрд. евро на МВФ, които фондът да ползва за подпомагане на държави, изпаднали във финансово затруднение.

В съвместното изявление, обощаващо резултатите от първите преговори европейските лидери „изразяват надежда за паралелни вноски в МВФ и от международната общност”. Те подчертават още, че приложената извънредна мярка с отписването на 50% от гръцкия дълг е неуспешна и не бива да се повтаря.

Договорените до момента мерки ще влязат в международно споразумение, което ще бъде подписано най-късно през март догодина, става ясно още от изявлението.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ